Голямото хоро разтърси Брюксел

5664
Голямото хоро разтърси Брюксел

На 19 април един от външните автори на Actualno.com - г-жа Татяна Кристи, представи своята гледна точка по отношение на т.нар. българско хоро в Брюксел, което се прави всяка година и се води от еврокомисаря ни Кристалина Георгиева. В днешния материал публикуваме отговор на г-жа Павлина Цанова, която не е съгласна с мнението на г-жа Кристи.

В града, приютил над 150 националности, всеки ден могат да се чуят разговори на над 100 езика. От “по-опитните” жители на Брюксел съм чувала, че без да напускаш града (а често и квартала), всеки ден можеш да се пренасяш в различна държава, защото се организират безброй събития, на които различните култури се представят и опознават. Нали живеем “обединени в многообразието”, все пак. И няма да е никак излишно да се познаваме, за да се разбираме. Защото, загледани в своите собствени проблеми, лесно прехвърляме отговорността за несгодите си на онези, които не разбираме, като забравяме, че по-важно е да пазим своите ценности. А език, на който да си поговорим за тях, все ще се намери.

Обама открито плю на демокрацията, която уж защитава

Законопроект, който може да разкрие данни дали Саудитска Арабия е участвала в атентатите от 11 септември, 2001 година в САЩ, е на път д...

И така “обединени в многообразието” за четвърта поредна година се озовах на централния площад в европейската столица, където се изви Голямото хоро. В рамките на традиционния фестивал “Балкан Трафик” Брюксел дава сцена и на нашите народни танци, а за да бъде празникът истински, бяха пристигнали и тазгодишните специални гости от фолклорна група “Разложки мераци”.

И тази година хорото събра не малко българи и приятели на България. Истинско удоволствие беше да се наблюдава “дефилето” на народни носии, което се понесе с началото на музиката. Защото всеки, който имаше дори част от носия, се беше погрижил да я представи на площада.

А освен нашите хора, миналата неделя брюкселският площад приюти и танцьори от Албания, Турция, Румъния, Косово – по балкански обединени от фолклора.

За част от нас, българите в Белгия, Голямото хоро си остава повод за срещи, положителни емоции и гордост; за много от приятелите на България от цял свят – възможност да научат нещо ново за страната ни; а за критиците на събитието – е, тях винаги ще ги има, но може пък следващата година да приемат поканата и да се хванат на хорото.

Превозваческата блокада - недомислена българска работа

И сред самите превозвачи има разнобой за готвената блокада на границата с Гърция по Великден и Гергьовден. Това стана ясно от интервю н...

Както и предишните години, българското хоро беше поведено от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, а кореспондентът на The Times в Брюксел призова всички еврокомисари да вземат пример от нея:

п.п. Голямото хоро в Брюксел е част от събитията към фестивала Balkan Trafik

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com