Готви ли се Митов да завие на Изток?

8624
Готви ли се Митов да завие на Изток?
Снимка: БГНЕС

България не е отстъпила от изискването да се изпълнят всички 72 критерия, които трябва да покрие Турция, за да падне визовия режим за турски граждани в ЕС. България вече години наред е правила стъпки за двустранна либерализация на визовия режим или облекчаването му с Турция по отношение на определени лица като например бизнесмени и съответно някои да бъдат освободени от визов режим. Това би било полезно дори и на ЕС, заяви пред БНТ външният ни министър Даниел Митов.

Коментар на редактора

Британският посланик в Германия смята, че Меркел може да отстъпи пред Ердоган за визите

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да отстъпи по въпроса с шенгенските визи за Турция, твърди британският дипломат във Федералн...

Ето ситуация, в която хем трябва да защитаваш принципите, заради които си станал външен министър, хем трябва да не бягаш много-много от думите на премиера по темата. А те бяха, че ЕС, в това число и България, са поели ангажимент за визова либерализация в замяна на това Турция да действа като буфер срещу евентуална бежанска вълна. Истината е, че ангажиментът беше ЕС да връща на Турция всеки незаконен мигрант на европейска територия, дошъл през Турция, а в замяна Европа да взема по един сирийски бежанец, надлежно регистриран в турските бежански лагери.

Сред 72-те изисквания за свободен визов режим личи едно, което Турция, с Ердоган начело, не може да изпълни – да ревизира законодателството си по отношение на тероризма и да позволи независима комисия от ЕС да ревизира нарушенията на върховенството на закона, извършени в „мирно време“ от турските правоохранителни сили. По втория параграф турското правителство е съставило проектодокумент, но не го е ратифицирало.

Правова държава и върховенство на закона или държава със султан/падишах/крал/цар/премиер Слънце – това е изборът. Ако ЕС иска да има бъдеще, той е ясен – в никакъв случай вариант 2. Ако България иска да има бъдеще на свободна държава, която евентуално, някога, да стане и място за добър живот, в никакъв случай вариант 2. Защото ако за „някои" бизнесмени или не няма визов режим, скоро тези „някои“ ще станат „доста“ - и кой какъв е трудно ще е ясно, особено ако хич не е ясно кой определя кой какъв е - Турция или ЕС. Така че, г-н Митов, сега е моментът да видим колко струвате – да не се окаже, че колкото и останалите ни политици!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com