Когато депутатите не знаят и не могат

5344
Когато депутатите не знаят и не могат
Снимка: БГНЕС

Тази събота (14 март) по Нова телевизия тръгна ново предаване – „Комбина”. Откровено казано не съм имал нерви да го гледам цялото – кой ще гледа в събота следобед толкова време някакво си токшоу, но все пак изгледах частта на социалния експеримент. А тя беше много интересна.

Какво се случи накратко – журналисти на предаването влязоха в парламента, като се представиха за чужд репортерски екип. И започнаха да задават въпроси на милите ни народни представители – на някои от тях на английски и немски език, защото са си писали в биографиите, че знаят тези езици, на други – тематични въпроси. Например какво да правим с акциза върху детските стоки – такъв в България няма, както и за филхармонията в културната столица на Европа за 2019 година Велико Търново – нито в старопрестолния град има филхармония, нито той ще е културна столица на Стария континент – ще е Пловдив.

Няма етническа карта - има мафиотска карта

"Голяма част от мюсюлманите виждат истинското лице на ДПС, изпитват на собствен гръб федоализма и мафиотските зависимости", заяви лидер...

Експериментът беше крайно интересен, защото показа един много сериозен дефект в българското общество – масово не умеем да си признаваме, че не знаем. Не е срамно, никак даже – който твърди, че знае и може всичко, значи е лъжец. Но когато лъжеш какво знаеш, ставаш и за смях. А смехът става крайно тъжен, направо през горчиви сълзи, щом отговорните за управлението ни не признават какво могат и какво не.

Другият сериозен дефект, който видях, е дефект на демокрацията (ни). И той е – в специализирани области важните решения се вземат от аматьори! Защото въпросите за икономиката, за културата бяха задавани на депутати, които са членове на съответните ресорни комисии в парламента. Отговорите са категорични – само по един-двама от тези депутати знаят за какво става въпрос. За какво тогава са ни останалите? И това ли е демокрацията – един-двама решават, защото другите са безгласни пионки?

Ами не, мерси на такава демокрация. Който не знае, не може и не иска, да не се занимава с неща, касаещи всички ни. Стига вече! Докато начело стоят не тези, които могат и искат, не само в България нещата ще са сбъркани. При нас са по-сбъркани, отколкото в други държави, защото начело са тези, които тотално не могат и не искат. Хайде поне първите да се махат – вторите с достатъчно стимул – може и бой, биха могли да са полезни.

Автор: Ивайло Ачев

Смешници, говорете на български!

Много нашироко се е разпростряла една бъркаща в здравето тъпотия в изказа на младите българи. Не тъпотия от необразованост и следовател...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com