Летен протест срещу Борисов от 2020-та - с Ванга и Нострадамус на борда

5247
Летен протест срещу Борисов от 2020-та - с Ванга и Нострадамус на борда
Снимка: БГНЕС

Може да направим експеримент. Той е обратният на конспиративния - не предлага ясни, сигурни, зловещи връзки от миналото, които да определят бъдещето. Напротив: да приемем, че в най-възлов момент от последните две политически години сме научавали частична информация, която засяга днешните събития. 

За да се улесним задачата, да си представим нещо фантастично: два призрака, на Ванга и Нострадамус, обичайните досадници, посетили площада на летните протести през 2020-та. Подобна фантастика няма да затормози въображението ни прекалено, тъй или иначе половината държава приема за чиста монета стотици врели-некипели, които бълбукат по медиите като техни прогнози; свикнали сте. И така:

На площада

Намираме се на площадите по време на летните протести срещу Борисов. Кюлчета, изтекли записи, къща в Барселона, и прочие. На третия ден, пред всички скандиращи срещу Борисов, призракът на Ванга - като в онази чернобяла снимка с набръчкан показалец, сочещ напред, който ти бръква в мозъка и малко те хваща шубе - съобщава на всички, че Борисов ще бъде свален. Протестиращите са в еуфория - щом пада Борисов, преходът свършва. Бива си ги гражданското общество, а и баба ти Ванга, за нея не сме имали съмнения. 

Второ пророчество, първи проблеми 

С леко прокашляне на мегафона, няколко часа по-късно, възнеприятният и леко амортизиран от столетията Нострадамус, най-изненадващо съобщава на всички протестиращи, че ще има следващи избори, които ще бъдат спечелени от Слави Трифонов. Това провокира както недоумение, така и леки скарвания в тълпата, немалко настояват, че тоя човек може да е излязъл от срок на годност, когато си на над 500 години би трябвало да имаш дегенеративни проблеми. За да изпрати знак за убедителност, Нострадамус добавя, че "Боят ще настане" и рецитира първите два куплета на развален български от онзи тип, който винаги звучи трогателно, особено ако човек е предразположен към елементарно разчувстване. Леко смутена, тълпата все пак не напуска площада и продължава протеста: в крайна сметка Борисов ще падне, това е най-важното.   

Знаци отгоре

Летните протести кипят с пълна сила, няколко дни наред вече никой не е получавал информация за бъдещето. Да става каквото ще, Борисов да се маха; общото настроение се е запазило, а различните опозиционни сили предусещат нарастващи електорати. Следва обаче невероятен знак, отново от жената от Рупите. Тя обявява на всеослушание, че изборите ще бъдат спечелени първо от Слави Трифонов, а после от нова партия, за която никой не е чувал. Тук вече гражданският протест започва да дава накъсо: малко ли са вече вариантите? Няма ли ИТН, ДБ, БСП, Мая Манолова, Българско лято? Йоло Денев? Нещата стават твърде объркани, но спасителната мисъл, че всичко е по-добре от Борисов все пак надделява. Протестът продължава. 

Няма да има такъв народ

Заобиколен от флагове, лозунги, шум и селфита, достолепно Нострадамус съобщава, че не само, че по-ранната му прогноза за Слави Трифонов е вярна, но към нея има още една: Слави Трифонов ще спечели изборите, обаче пък на следващи скорошни избори няма да влезе в парламента. 

Това вече идва малко множко на протестиращите; след като едва са успели да си представят първото, се налага да разберат какво би предизвикало второто: а те горките имат една-единствена цел - най-просто да свалят Борисов. Бъдещето обаче взема да изглежда твърде шоково, думата непредсказуемост твърде бледа, нещата не отиват на добре. Не можеше ли всичко да е по-просто? 

Финално закопаване

На площада пред Министерски съвет, последните думи има Ванга. Тоя път, сред хиляди протестиращи, е приготвила тежката артилерия и решава да струпа всичко накуп. Противно на обичайния разпознаваем диалект и стандартни недомлъвки, които могат да значат какво ли не, тоест по тази причина създават аура на пророчество за по-лековерните, тя директно произнася:

Пичове, ще падне Борисов. А после малко Слави, после още малко Слави, после война, инфлация, няма газ, после едни нови, после Слави изчезва, и после пак Борисов. 

Нострадамус допълва: Аслъ, тъй ша стане.    

И двамата досадници изчезват, стопяват се и изтичат през шахтата на жълтите павета и заминават към небесата; гражданският протест срещу Борисов изпада в хипнотичен, многохиляден ступор. Две противоположни мисли се увиват в главата на всички като змии около аптекарска колба. Първата, че това е невъзможно.

Втората, че им е малко лошо.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com