Мигрантите са добре организирани. А службите?

5332
Мигрантите са добре организирани. А службите?
Снимка: БГНЕС

Трябваше ли да загинат полицаи, за да обявим война на каналджиите? Този въпрос си задава всеки нормален българин, който следи новините. Няма ден без хванати, нехванати, преследвани или просто забелязани мигранти, извозвани с микробуси, автобуси и леки коли. И повечето заети с тази дейност са българи. В последно време сирийци и афганистанци също се изявяват като каналджии, вероятно обучени от нашенци или просто откраднали рискования им, но добре платен занаят.

Бизнесът с транспортиране на нелегални мигранти процъфтява още от първата вълна. Но тогава повечето екшъни се разиграваха в крайграничните райони. Днес вече са из цялата страна. И ако имаше някакво затишие по темата, то се оказа илюзорно. А нелепата смърт на двамата полицаи - отрезвяващ шамар върху цялата ни система за сигурност.

Как могат подобни ескорти да стигнат до Бургас, пък и чак до Подбалканския път? Преодоляват всякакви препятствия - Гранична полиция, Пътна полиция, както и всякакви други структури на МВР, чиято работа е да контролира мигрантския поток.

Прав е министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев да иска оставки. Не че те ще върнат живота на двамата полицаи, но би било справедливо някой да понесе отговорност. Защото със сигурност това навлизане на мигранти навътре в страната се дължи или на лоша работа от страна на МВР, или на широко затворените очи на отделни негови представители, най-вероятно началници.

Някой може да възрази, че това нелегално щъкане на мигрантите е общоевропейски проблем. Да, така е. Но европейските държави си контролират реда и сигурността. У нас как е? Някакви собственици на автобуси ги дават под наем на подозрителни лица, като вероятно отлично знаят какви екскурзианти ще се превозват. В други случаи, както в бургаския, се слагат крадени номера.

Нещо повече - превозват ги и с товарни автомобили. Катастрофите с тях са ежедневие. И къде е МВР? Къде са ДАНС и ГДБОП? Само на редовите полицаи ли е работа да спират тази изключително напориста и добре организирана престъпна дейност? А такива каналджийски канали как успяват толкова добре да работят - с чия протекция? Има ли добре организирана престъпна схема без полицейска/прокурорска закрила?

Според прокурор Георги Чимев в бургаския случай става дума за "умишлено пътно-транспортно произшествие, в резултат на което е причинена смъртта на двамата полицейски служители". Тоест, не може да се говори за причинена поради непредпазливост смърт. Това означава, че каналджиите наистина са обявили война на държавата, както каза министър Демерджиев. И тя е длъжна да отговори с цялата си мощ, ако иска гражданите да ѝ вярват.

Другият вариант е същите тези граждани да се самоорганизират и собственоръчно да дадат отпор. Първо, в населението има доста оръжие - само това на ловците, както и легалните пистолети на пенсионирани военни и полицаи е достатъчно, за да спре мигрантите. Това, както добре знаем, в някои места си се случва. На хората им писна афганистанци да им крадат кокошките, да им разбиват къщите и да им плашат жените. И си има собствена система за сигурност, обща с тази на съседа, съселянина и дори селяните от съседното село. Такъв отпор е напълно логичен, колкото и да се мълчи за неговото съществуване.

Но това ли е начинът? Европейско ли е да се самоорганизираме на опълченски принцип, за да се опазим от тази напаст?

Нелегалните мигранти подлежат на процедури, валидни в цяла Европа. В нашето законодателство този проблем е уреден, поне според политиците. И ако законовата база не върши работа на органите за сигурност, нека да си кажат. Скоро ще има парламент, който може да я промени.

Ако бездействието на държавата продължи, Бойко Борисов ще има пълното право да се изпъчи пред камерите и да припомни, че по негово време мигрантската криза беше овладяна. Че не щъкаха насам-натам из страната нелегални гости с агресивно поведение. Не загиваха и полицаи. И, за съжаление, ще бъде прав - макар че никой никога не коментира как беше постигнато това: Разбиха група за трафик на мигранти през Летище София

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Партийни хобити: Политиката като хоби вместо гражданско общество

Путинският чорап е здраво нахлупен на главата на Радев

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com