Демерджиев иска до края на деня оставката на зам.-директора на "Гранична полиция" заради катастрофата в Бургас

12178
Демерджиев иска до края на деня оставката на зам.-директора на "Гранична полиция" заради катастрофата в Бургас
Снимка: БГНЕС

Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставка. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг в Бургас по повод катастрофата, в която загинаха двама полицаи в гонка с автобус с 47 нелегални мигранти. 

"За мен основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на функциите на "Гранична полиция", защото не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещат автобус с 47 мигранти. Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Още, когато стъпих в длъжност, стана една рокада. Директорът на "Гранична полиция" беше преместен като заместник-директор с една основна цел да се занимава с възпирането на този мигрантски натиск, който идентифицирахме като сериозен проблем", добави още вътрешният министър. 

"Аз много вярвах, че той ще се справи с тази задача и той пое ангажимента да се справи с тази задача, тъй като за мен тази задача не е изпълнена. Очаквам до края на деня г-н Моллов да подаде оставката си. Горещо се надявам, че той сам ще го направи и ще прецени какви са причините за това. Разпоредил съм на директора на "Гранична полиция" да предложи незабавно мерки как да се укрепи ситуацията по границата, а ние заедно с министъра на отбраната влязохме във взаимодействие и сме набелязали такива мерки", коментира Демерджиев.

Още: Демерджиев обяви война на каналджиите на мигранти

Мигрантският натиск е нараснал в пъти

Демерджиев отчете, че мигрантския натиск е нараснал в пъти. "С всеки ден натискът става все по-голям", коментира още той. Стана ясно, че в събота допълнително 100 човека от Министерство на отбраната ще се присъединят към силите по границата. "Паралелно съм разпоредил органите на полицията да проверят както бежанските центрове за такива лица, които си позволяват да се занимават с подобна дейност, така и населените места, за които имаме данни, че пребивават такива лица. Много внимателно, прецизно и бързо ще бъдат извършени тези проверки. Мерките ще бъдат абсолютно сериозни и интензивни. Тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или ще бъдат върнати в родните им места", обясни министърът на вътрешните работи. 

"Охраната на границата е доста сложна като организация и в никакъв случай камерите не са само на оградата. Тяхната цел е да идентифицира проникване, за да може живите сили, които са достатъчно много, да реагират", обясни министърът. По думите му, ако това всичко функционира, както се очаква, няма да има превозни средства,които спираме и намираме във вътрешността на страната. 

Той обърна внимание, че част от тези превозни средства превозват лица, които са проникнали по-рано на територията на страната. "Факт е също, че има и такива, които проникват сега в момента. Мен лично този втория факт ме тревожи най-много", добави още Демерджиев. 

Информацията за катастрофата

Директорът на ОДМВР - Бургас ст. комисар Калоян Калоянов даде информация, че днес сутринта в 04.50 ч. получен сигнал в дежурната част на ОДМВР - Бургас, че патрули на "Гранична полиция" са преследвали бял автобус, който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране.

"Сигналът е предаден на най-близкия патрул от областната дирекция, това са служители с автомобил на първо районно, които са подходили на кръговото на "Трапезица" в град Бургас. Автобусът, идващ от посока Созопол, е ударил нашия автомобил. Вследствие на удара за съжаление са загинали двама служители. Единият е командир на отделение от Първо районно на 43 години, вторият служител е също служител в патрулно-постова дейност в Първо районно със 7 години стаж. В автобуса са се превозвали общо 47 на брой мигранти, за които към настоящия момент имаме данни, че са от Сирия. Задържано е едно лице, което  не от групата на мигрантите, за което имаме данни, че е участвало в превоза. Издирваме още едно лице, което също не е от тази група, за което също имаме данни, че е участвало във въпросния превоз и е бил в автобуса. Въпросните две лица са сирийски граждани със статут за хуманитарни бежанци", каза ст. комисар Калоянов. 

Действията на прокуратурата

Още: Гешев за инцидента в Бургас: Тази война, за която говори МВР, е обявена отдавна

Стана ясно, че се води се следствено дело под надзора на Окръжна прокуратура. Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев изказа съболезнование на семействата на загиналите полицейски служители. Чинев добави, че от тук насетне трябва да се взаимодейства и да се обединяват усилия. "Трябва ни нужната, включая и обществена подкрепа за крути мерки, с които да се противопоставим на престъпленията", добави още той.

"Създадени са два екипа. Единият е екип от разследващи органи, следователи, на които с нарочно постановление е възложено извършване на разследване. Създаден е и екип от наблюдаващи прокурори, които бяха на местопроизшествието. Вече има повод да отбележа, че ангажиран целият ресурс на окръжната прокуратура, включително при огледа е привлечен един от най-авторитетните автотехнически експерти в България. Ще бъдат назначени необходимите експертизи, включая и първоначалната автотехническа такава", каза Чинев. Той заяви, че се цели максимална обективност, всестранност и пълнота на разследването. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com