Моля, другари, не махайте Нинова, като се мъчи да довърши БСП

15895
Моля, другари, не махайте Нинова, като се мъчи да довърши БСП
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Конгресът на БСП, който уж няма за цел да маха Нинова, май ще свърши точно това. Твърде много са знаците в подкрепа на тази прогноза. Първо беше драмата с Кирил Добрев - съдът обаче окончателно отмени изключването му от партията. После Крум Зарков застана напреко на червената линия. И накрая гражданско-квотният Божанков го отнесе, без да е партиен член. А като прибавим и дърлянето заради дъщерята на Румен Радев, минусите за Нинова продължават да се увеличават и натежават.

Нинова маха всеки, дръзнал да зажужи на собствен глас или поне на различен от нейния. Няма да изброяваме поименно, защото имената са публично известни, а списъкът е дълъг почти колкото този с махнатите от Станишев.

Абе в тази партия отстраняването да не би да е нещо като игра? Или спортна надпревара?

В детската градина има едно такова надцакване - децата са 10, а наредените в кръг столчета са 9. И те, милите, обикалят около тях, докато звучи музиката. Като спре, бързо всеки трябва да седне. Един остава прецакан. После махат едно столче, за да са 8, пък децата са 9 - без този, който е изгорял на предишната обиколка. И така, докато столчето е едно, а дечицата - две.

В политиката това е известно като операция "прецакай другарчето", а в самата БСП се върти от 30 години.

Само че в случая махането на Нинова няма да е от едно другарче, а от доста повече. Доколкото се вижда от публичните изяви на червени активисти, вътре в самата партия тя има предостатъчно врагове. Част от тях, при това - по-голямата, са си открити фенове на Радев. Но има и остатъчно влияние на Гергов, пък и на Станишев донякъде. Всичките тези хора не са за подценяване, защото разполагат с ресурси, за които Нинова едва ли подозира. И ще ги използват, защото са им дадени именно за битката с нея.

Така червената лидерка се оказва в едва ли не кръгова отбрана. Което няма да завърши добре за нея на планирания за февруари конгрес. Тя разчита на част от регионалните организации, но вече са доста онези от тях, които открито се изправят срещу ръководството, и то още преди последните парламентарни избори.

Надигащите се гневни гласове ще имат решаваща роля за отстраняването на партийния председател. Но, както казват самите опоненти на Нинова, има и друг път - БСП да затихне с ускорени темпове и да се превърне в поредната бивша компартия, изчезнала от политическия хоризонт. Може би е време за нещо наистина ляво, което ще работи за трудовите хора, както си е по учебник, а не за спонсорите си от едрия капитал, което си е ачик дясно нещо. Не че тези учебници са още валидни, те изначално трябва да се пренапишат, но това е друга тема.

В този смисъл, дали пък не е по-добре, драги другари, да не махате Нинова? Нейната мисия още не е приключила. Колкото и да ви е свидна марката "БСП", в интерес на България би било тази партия наистина да се занули, което нейният сегашен лидер съвсем скоро ще постигне. Така че - нека постои, дайте й още малко време.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com