Нанороботи ще унищожават злокачествените клетки в човешкия организъм

14079
Нанороботи ще унищожават злокачествените клетки в човешкия организъм
Снимка: Thinkstock

Сериозно постижение в управлението на нанороботи в човешката клетка отбелязаха група учени от държавния университет в Пенсилвания. Специалистите успяха да имплантират миниатюрен синтетичен наномеханизъм в жива човешка клетка и чрез управление с ултразвук и магнитно поле да го накарат да извърши примитивна операция, движейки се по малка траектория.

Интервенцията е първа стъпка към провеждането на успешни нанооперации, при които ще се унищожават злокачествени клетки при болни от рак хора, без да се застрашават здравите клетки в съседство.

След 30 години роботите ще се отдадат на секс

Сексът между роботи може да стане реалност само след 30 години. Тогава киборгите ще се отдадат на секс, за да могат да еволюират и да с...

„Възможността за автономно преместване е ключов момент в нашата технология, с помощта на която ще стане възможно отстраняването на отделни туморни клетки, без да се засягат нормалните. Такава операция е в стила на фантастичния филм Fantastic Voyage, където нанороботи се движат самостоятелно в човешкото тяло, обменяйки данни един с друг, извършвайки сложно диагностициране и лекувайки новооткрити заболявания.“, разказва Том Малоук, професор по физика и химия от Пенсилванския университет.

Доскоро всички изследвания, свързани с нанороботи и технологиите за тяхното управление, се реализираха изключително в лабораторни условия. Първите нанороботи на пенсилванските учени са създадени преди около десет години, но до този момент не е било възможно тестването им в жива човешка клетка.

„Нанороботите ни от първото поколение използваха гориво, състоящо се от токсични вещества. Тези нанороботи не можеха да се придвижват в течности с биологичен произход, което не ни позволяваше да изучаваме тяхното поведение възможности за работа в истинска жива клетка. Това се явяваше непреодолимо препятствие. Но след като открихме, че нанороботите могат да се управляват с помощта на ултразвукови вълни, получихме „отворена врата“ към вътрешността на живата клетка“, коментира професор Малоук.

При експериментите учените използвали т.нар. HeLa-клетки, „безсмъртните“ клетки на рака на шийката на матката, които доста често се използват при подобни изследвания.

Роботите също стават по-мускулести

Специалисти от националната лаборатория "Лоурънс Бъркли" в САЩ са създали "мускули" за роботи, които позволяват на машините да вдигат...

Управлявайки нанороботите чрез импулсите на ултразвукови колебания и магнитно поле с определена конфигурация, специалистите успели да разрушат клетъчната мембрана на някои от злокачествените клетки, което довело до тяхната смърт.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com