Направиха мозъка прозрачен чрез захарен разтвор

1874
Направиха мозъка прозрачен чрез захарен разтвор

Интересно откритие на японските учени ще позволи прилагането на методика, чрез която лесно да се изследват функциите на всички органи в човешкото тяло. Става дума за метод за обезцветяване на тъкани в рамките на три дни с помощта само на захарен разтвор. Въпреки драстичната промяна, химическият състав и формата на образците остават непроменени, коментират авторите на идеята.

На метода за обезцветяване вече е подложен и един от най-важните органи в света на бозайниците – мозъка, като опитите били проведени при опитни мишки.

Какъв пол е моят мозък?

Има два подхода към проблема за мъжкия и женския мозък. Първият е, че тези различия са заложени на генетично и хормонално ниво. Вторият...

Учените успели да получат с помощта на новата технология и флуоресцентна микроскопия карта на мозъка на гризача, отличаваща се с безпрецедентна резолюция. За да получат този резултат, д-р Такеси Имаи, Сатоси Фудзимото и Мен-Тсен Ке създали воден разтвор на фруктоза, който използвали за въздействие върху мозъка на животинката.

Обезцветяването на тъкани позволява изучаването на такива сложни биологични структури като мозъка, коментират специалистите.

Те допълват, че са използвали технологията SeeDB (See Deep Brain), за да извършват експеримента с ембрион на мишка и да създадат карта на мозъка на лабораторното животно.

За успешното извършване на експеримента се наложило прилагането и на технологията флуоресцентна микроскопия. До този момент биолозите не можеха да използват флуоресцентни оцветители, тъй като те разрушават обезцветяващата среда, поясняват специалистите. Според думите им, тъканите издържат в сладкия разтвор три дни, след което прозрачните клетки стават отново непрозрачни.

Пилетата са по-умни от малките деца

Терминът пилешки мозък е много популярен, но ново изследване показва, че пилетата са по-умни от малките деца, предаде БГНЕС. Те са овл...

В резултат на експеримента японските учени успели първи в света да опишат подробно и триизмерно съединяването на лявото и дясното полукълбо на мозъка.

Едновременно с това биолозитеимали възможност детайлно да изучат нервната активност на целия мозък.

See Deep Brain технологията е евтина, бърза и безопасна за използване. Освен това за нея не е необходимо наличието на специфично оборудване. Тя е подходяща за широк кръг изследвания, в това число – на нервната активност на човешия мозък, разясняват приложението на SeeDB специалистите от Страната на изгряващото слънце.

Редактор: Анна Маринова

Невробиолозите започнаха да схващат какво имаме наум

Учени от университета на Западен Онтарио използваха методи за невровизуализация, за да прочетат човешките мисли през мозъчната активнос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com