Не убивайте Путин, не го правете герой!

12138
Не убивайте Путин, не го правете герой!
Снимка: Getty Images / Guliver

Нищо не изостря повече човешките емоции, колкото една война. Изострянето е до степен да изречеш и извършиш такива неща, които преминават границите на хуманността. Всъщност тогава преминаваш така границите, че даже не ги виждаш колко далеч зад теб са останали. Чуха се гласове, включително и такива на политици от висок ранг, които посочиха евентуално убийство на руския президент Владимир Путин като благоприятен изход от войната в Украйна. Подобни изказвания направиха външният министър на Люксембург Жан Аселборн и американският сенатор републиканец Линдзи Греъм. Човек лесно може да предположи, че и в други политически и неполитически глави се въртят подобни мисли.

Като не изключвам факта, че подобни мисли и призиви късат с човешката етика, ще добавя, че такава развръзка на войната в Украйна е несъстоятелна по няколко причини.

Първо прябва да се припомни колко лесно взаимнозаменяеми са Владимир Путин и Дмитрий Медведев, лидерът на партията, която го подкрепя и крепи - „Единна Русия“. Преди Путин да промени руската конституция така, че да няма ограничение в мандатите на президента до два, двамата с Медведев просто си резмениха постовете. След като Путин не можеше да бъде президент трети мандат, от 2008 до 2012 г. президент стана тогавашния премиер Медведев, а Путин пое министър-председателския пост. С това политиката на Русия изобщо не се промени.

При евентуално елиминиране на Путин, какво пречи настоящият заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев да заеме мястото му? От което войната в Украйна не само, че няма да спре, а ще стане дори по-ожесточена.

Второ, известен ни е прословутият сантимент на руската душа. Евентуално убийство на Путин ще го направи герой-мъченик в очите на привържениците на "Единна Русия" (партията, която по един или друг начин десетилетия наред печели изборите в страната). Достатъчно е само да припомним претекстите, които той изтъкна за оправдание на "военната операция в Украйна" - да бъде защитено руското население там и страната да се "денацифицира". Тези мантри ще бъдат използвани от неговите привърженици, за да му се сложи героичен ореол.

Един героизиран Путин ще се превърне в знаме за "подпалвачите на война" (както руски интелектуалци в открито писмо и многохилядна антипутиновска подписка нарекоха него и обкръжението му). От което войната в Украйна не само че няма да спре, а ще стане по-ожесточена, защото приемникът на Путин (а той ще бъде несъмнено от близкото му обкръжение), ще има своя "светъл пример" - герой-мъченик, с чието име на уста ще бъдат пратени на смърт руските войничета.

Трето (и може би най-важното), за света няма съмнение, че пропутиновска Русия извършва в Украйна военни престъпления. Цивилизованата развръзка за такова нещо е подпалвачите на войната и извършителите на масови убийства да бъдат изправени пред трибунала за военнопрестъпленията в Хага. Нямам съмнение, че рано или късно Владимир Путин и обкръжението му ще бъдат изправени пред този трибунал. И никой не предпочита това да им се размине, защото ще бъде посмъртно, нали така?

Четвърто и също толкова важно: Ако човек отговори на убиеца с убийство, автоматично става като него. Т.е. убиец. Владимир Путин не заслужава никое човешко същество да си изцапа ръцете с неговата кръв. Той трябва да бъде съден. Не като герой, а като военнопрестъпник.

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com