X
 
 

Непосилната тъпота на коалициите

9697 1
photo of Непосилната тъпота на коалициите
Снимка: БГНЕС
Безсмислието, което цари около политикaта, може да се приеме като тотално и човек просто да махне с ръка, безизразно да си живее живота, доколкото политиката му позволява. Може и обаче да го разграфи по видове безсмислие, само ако му се занимава и си няма работа. При нас е обратното: не ни се занимава и имаме работа, но давай да проверим нещо - безсмислието на коалициите.  

Валери Симеонов вече е подкарал курс срещу Борисов - първо, пита защо Ангелкова не си подава оставката като Порожанов, и второ, твърди, че Борисов носи печени агнета на работниците по магистралите като част от предизбoрнaта кампания. Тук ще се абстрахираме дали Симеонов послъгва или не. По-важно е друго: че самата идея за коалиции послъгва и изглежда все по-безсмислена.

Какво става? Свършват едни избори, нещата винаги са на кантар, понеже отвратените отказват да гласуват и не се доверяват на немощни призиви от рода на "Ти имаш право на глас, от теб зависи всичко!", сякаш вотът може да сваля олигархии, да чупи обръчи от фирми и въобще да пречи на стандартните мафиотcки етюди, разигравани от различни куклички, които да водят маскарада пред завесите с вързани кончета, дърпани от оркестрината долу, невинно наречена "бизнеса". Та изборите свършват, има там всеки по едни рехави 10-20 процента, почва се разпределението на министерcки постове, договорчица тук, договорчица там, накрая благословията от Кръстниците и ето ти коалиция. 

В първата фаза се дават едни 100 дни толеранс, в които наивистични клакьорски медии отдават оптимистична почит на новата коалиция и новото разпределение на старите курви в новия бардак - сменили са си стаичките и грима и ето, че това означава, че ще се случи нещо ново и хубаво. Минава малко време и почват да лъсват някакви работи - едните почват да ходят да инспектират шума на Слънчев бряг, другите не знаят как да се справят с масови протести. Първи дрязги, оставчица тук-там. Но в коалицията се твърди: на България е нужна стабилност и въпреки различията си, ние оставаме едни с други. Превод: почна да се краде и всичко е супер, твърде рано е да се спре да се краде, таман почнахме да режем баницата.

Мине още малко време и почне да лъсва съвсем - купуват се поголовно апартaменти на четирикратно по-ниски цени, някакви вечни фигури продължават да просперират - Дoган си взема ТЕЦ човека, Домусчиeв си купува телевизия и прочие. Вече почва скърцане на зъби, някой поизревава срещу някой друг, но накрая се дава обща пресконференция, в която премиерът, сдобрителят на крадливата детска градина, обявява, че спокойно сега, всичко е наред, всичко е под контрол. 

Накрая се стига до последната фаза - сегашната. Предстоят избори, а цялата коалиция е претърпяла очаквания срив от първо до последно коляно. Налага се - ще се разделяме предизборно, здравата сме загазили, време е да се поплюем един друг, че мани, тия тъпанари от народа спряха да ни харесват. Давай сега - ти, Бойко, така и така, а ти, Валерка, така и така, а ти пък Каракачанка, така и така, а пък съвсем така и така си Волене, мислехме, че си атака, а си само така и така. 

И така. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
  • българин 1 българин преди 3 месеца Профил на трол?
    Така е и така ще бъде още дълго време, простата, робска рая е свикнала да я клати КОЙ от където поиска и може, червената мафия десетилетия с благословията на Кремъл, краде, мародерства, усвоява и присвоява и това край няма и няма да има, гласувайте, продължавайте да узаконявате с гласа си беззаконието и престъпленията на територията на червената мафия.
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...