Валери Симеонов пита защо и Ангелкова не е като Порожанов

6673
Валери Симеонов пита защо и Ангелкова не е като Порожанов
Снимка: БГНЕС

В случая с Румен Порожанов има сериозни основания за оставка. Това заяви лидерът на НФСБ и кандидат за евродепутат Валери Симеонов.

Според Симеонов, още на Коалиционен съвет е ставало на въпрос, че имало опити за пряк лобизъм – например за програмата за доставка на мляко и плодове за училищата, където били наложени три фирми, приближени до земеделското министерство. "И сега там се въртят множество корупционни схеми", убеден е Симеонов, който уточни на въпрос дали ще подаде сигнал, че когато има информация и факти, подава сигнали до компетентните органи.

Дебатът между Йончева и Габриел - много статистика

Замеряне и цитати от доклади на ЕК, на кредитни агенции – това беше основният акцент в дебата между водачите на евролистите на БС...

В по-големия процент оставките са под натиск на улицата и страх да се пази личният рейтинг на премиера, каза още лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер, който също подаде оставка заради гафа си с майките на деца с увреждания.

Що се отнася до министерството на туризма, пред Нова телевизия Симеонов го сравни със земеделското министерство като "ниво на корупционните схеми" и заяви, че има „прокарване на приближени хора за концесионери". "България се намира в началото на 90-те години на туризма”, подчерта политикът, който повтори, че нямал лична битка с Николина Ангелкова.

Не е наказуемо на каква цена ще си купиш апартамент, но другите си подадоха оставките, тя – не. "Явно е много близка до сърцето на ръководството", каза Симеонов и предположи, че докато има ГЕРБ, Ангелкова ще е министър.

На въпрос дали е достатъчно само да си подадеш оставката при скандал като "Апартаментгейт", отговорът на Симеонов е, че си има закони и ако има основания, трябва да има последващи действия. А по адрес на президента Симеонов счита, че той отправя "дебелашки намеци по адрес на управлението", но пък имало известно основание Радев да казва, че с държавни средства Бойко Борисов прави предизборна кампания. "Да носи печени агнета на работниците по магистралите – ясно е", картинно описа нещата бившият вицепремиер.

Европейските избори

Държавата се борела срещу корупцията, просто медиите не я отразявали...

Едновременно Томислав Дончев и Бойко Борисов повтарят една и съща теза - че държавата също гонела корупцията, подобна на Апартаментгейт...

Същевременно Симеонов не видя неизбежна връзка между европейските избори и парламентарните, "най-малко защото" на евроизборите гласували 30% от хората, на тези за Народно събрание – 50%. "Въпрос е на пари", многозначително каза Симеонов и дали го е страх, че след европейските избори НФСБ може да олекне в коалицията заради по-добър резултат от ВМРО. Той добави и, че само след 3 седмици резултатите от изборите за ЕП ще бъдат забравени и дори ще е забравено кой е отишъл в Европейския парламент (ЕП).

Симеонов подчерта, че ако влезе в ЕП, ще работи по проблема с липсата на информираност. И даде примери – Истанбулската конвенция е от 2011 година, а пакет "Мобилност" е формиран още преди Емнюел Макрон да стане президент на Франция. Къде бяха нашите евродепутати, за да поставят тези въпроси, попита бившият вицепремиер. Беше даден и пример как още няма отговор от ЕК дали има или няма незаконна държавна помощ за т.нар. американски централи ("Марица Изток 1" и "Марица Изток 3") – може да има натиск по такива теми, както и за процента на съфинансиране по европроекти. Освен това, трябвало да има оценка на въздействие на всяко европейско решение, а нямало и интерес към регионалната политика в Европа, към децентрализацията.

Абсолютна лъжа и популизъм е, че може да се вдигне минималната работна заплата, убедени са Симеонов и колегите му.

Блиц въпроси

На Симеонов бяха зададени поредица от блиц въпроси – основно да довърши някакво твърдение. Той отговори на тях така – най-добрият континент за живеене е Европа, любимият му политик е Захари Стоянов, като Симеонов не отговори всъщност на въпроса, защото той беше "любим жив български политик". Освен това – като най-лошо свое качество той посочи доверчивостта, а за най-добро качество отговорът беше "много". Последната почивка на Симеонов била на Черно море, която съчетал почивката с проверките по заведенията. Според Сименов е абсурд да се говори за размера на минималната работна заплата, но трябвало да е „от порядъка на 300 лева”, а самият него на месец напълно го удовлетворявали 1000 лева, като вече бил казвал многократно колко пари печели. А като конкурент в надпреварата за евродепутат, който харесва, той посочи Ангел Джамбазки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика