Обществото НЕ винаги и на мига има право да знае!

3227
Обществото НЕ винаги и на мига има право да знае!
Снимка: Thinkstock

Прокуратурата се крие зад законови норми и не дава информация на медиите. С този аргумент водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев атакува Окръжната прокуратура във Варна, която не даде информация за разследването заради следствена тайна по случая с пребития до смърт 52-годишен Нягол Петров, който е страдал от шизофрения.

Коментар на редактора

Когато депутатите не знаят и не могат

Тази събота (14 март) по Нова телевизия тръгна ново предаване – „Комбина”. Откровено казано не съм имал нерви да го г...

Поведението на г-н Николаев е недопустимо, макар и разбираемо. Хора сме и всеки може да си изтърве нервите. Но има позиции, от чиято висота такива нервни изблици не могат да бъдат подминати.

Журналистите са си журналисти – те търсят възможно най-много информация, за да я представят пред обществото. Но когато говорим за престъпление, прокуратурата и полицията са на първо място. Процедури като следствената тайна не са случайност – те са измислени, за да има възможно най-голяма сигурност при разкриването на истината. А истината е най-важна в такива случаи. И тя може да бъде заметена, ако някое отговорно лице – в случая прокурор, говори твърде много пред медиите.

Медиите са винаги гладни за информация, за новини, за сензации. И често се крият под имагинерното „обществото има право да знае”. Има право, но не винаги. И ще узнае, когато информацията няма да предопредели развитието на случай на убийство! Защото когато обвинението се раздрънка, за да напълни сутрешния блок на Нова телевизия, адвокатите на потенциалните обвиняеми ще могат да си построят защитата и пред съда да атакуват обвинението. И тогава, на базата на правилата, някой може и да се измъкне! После в сутрешните блокове пак ли ще обвиняваме правосъдието, когато сме помогнали косвено някой виновен да избегне заслуженото?!

Съдебната ни система има твърде много недостатъци, но е редно журналистите малко да се замислят в определени случаи. И ако са забравили – на първо място са фактите. Когато те не стигат за сензация, вече идват истериите. А те са крайно неприятни за всички с мозък в главата.

Няма етническа карта - има мафиотска карта

"Голяма част от мюсюлманите виждат истинското лице на ДПС, изпитват на собствен гръб федоализма и мафиотските зависимости", заяви лидер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com