Оплитане на свински черва за напреднали

10246
Оплитане на свински черва за напреднали
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Комисията за ревизия на Борисов е очевидно най-интересното място в отиващия си парламент. И най-страшното. Може да прегледате какво се отприщва само от един казус - случая "Илчовски". Потресаваща смесица между корупция, бизнес, власт, обръчи от фирми, които накрая стигат до фондовите борси и пенсионните фондове. Фразата "оплетени свински черва" изглежда като изящен гердан от добре измити карантии пред ставащото в комисията.

И тя, трябва да се признае, е крайно недостатъчна - особено на фона на прокуратура, която не обича разделението на властите. Впрочем, тъкмо случая "Илчовски" показва още нещо: че не просто няма разделение на властите, а няма разделение на капиталите. Не мога да съм сигурен, ако казаното от Илчовски е вярно, кое въобще какво е: бизнес ли е напомпването на кух оборот, инвестиция ли е заставянето на пенсионните фондове да купят акциите на този бизнес, власт ли е инструментът, който способства за това. Ще изпаднете в много сериозна криза на дефинициите, ако опитате да използвате утвърдените термини. Но, ако всичко е така, както е описано, то поне най-сетне ви има в цялата схема - все пак вие сте част от пенсионните фондове и техните капитали, участвали сте, може да сте доволни. Спокойно, обаче, може и да сте недоволни - КФН (засега) отрича, БФБ (засега) отрича, пенсионните фондове искат конкретика, а не "селски панаир" - с право!

Видимо е, че комисията няма да може да свърши и съвсем малък процент от работата си - разгърната е десет години назад, а за всеки от случаите ще са необходими година и повече, за да бъде доведени докрай. Всъщност по всеки казус трябва да се разкрива нова подкомисия и така да се множат като хидра, докато не стане ясно, че ако ревизията действително трябва да се свърши докрай и също - да работи спрямо всички следващи правителства - трябва да прерасне в изцяло нова институция. От онези, с много дълги абревиатури, които безсмислено се създаваха през годините, но ето, че най-сетне наистина ни трябва. Да кажем: ГБРПКВВМДГН - Генерално бюро по разследване на Правителството, Корупцията и въобще Всички Мизерии двайсет години назад. Това, ако се абстрахираме от идеята, че цялото нещо е работа на прокуратурата, която дава сигнали, че се е абстрахирала от идеята, че ѝ е работа. Но разследва!

В цялото нещо има и едно голямо опасение и голямо дежа ву. Да не стане след година-две казуса "Илчовски" да се помни като "Мишо Бирата", "двете каки", "оня запис", "оня другия запис" и т.н. Дълга серия, за която следващият главен прокурор да казва, че "ще рестартира прехода", понеже предишният не го е рестартирал както трябва. В смисъл, че е дръпнал шалтера на едни бизнеси и го е вдигнал на други, каквото по принцип трябва да правят властите, за да насърчават конкуренцията. Или не беше така?

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com