Още по-близо сме до създаването на синтетичен живот

2492
Още по-близо сме до създаването на синтетичен живот

Американският генетик Крейг Вентър, който стана известен с постиженията си в своята област през 2010 г., се приближи с още една крачка напред към изкуствено синтезирания в лаборатория живот. Той и негови колеги разказват за приложението на компютърна програма с цел виртуално синтезиране на прост организъм.

През 2010 г Вентър създаде синтетична версия на бактерията Mycoplasma mycoides – един от най-простите организми на Земята, известни на човека. За целта той присади синтетичен геном, програмиран предварително от самия него, в жива клетка. Организмът заработи по зададения му сценарий и дори започна да се размножава. Синтетичната бактерия получи красивото женско име Синтия.

Сензационно генетично откритие може да пренапише историята на човечеството

Генетичен тест, състоял се в САЩ, може би ще стане причина за преразглеждане на историята на човечеството. При провеждането му учените ...

Сега екип специалисти, под ръководството на учения, прибягна към използването на компютърно моделиране, за да разбере какво е нужно за създаването на проста клетка, способна да се самопроизвежда.

„След като получим тези първични данни, всичко останало вече няма да ни е трудно просто да го добавим“, коментира работата Вентър. Той съобщава още, че изследването на Световния океан с цел откриването на нови геноми протича много ползотворно. Учените вече са попаднали на 80 милиона гени, неизвестни досега на науката.

Създаването на синтетичен геном има голяма практическа полза за човечеството. Например – на негова основа може да бъде създадено биогориво, отличаващо се с по-ниска цена от вече съществуващите към момента и не причиняващо никаква вреда на околната среда.

Едновременно с това мнозина учени силно се надяват, че постиженията в тази област ще помогнат на хората да се борят с тежки заболявания и да имат възможно най-продължителен живот.

Очакваните научни събития през 2013 г.

През 2013 г. учените вероятно за първи път ще разгледат черна дупка или дори т.нар. къртичина, ще получат решаваща информация за възмож...

Да припомним и още една интересна подробност – Вентър беше в България през септември 2010 г., когато изнесе лекция на тема „Синтетичният живот“. Страната ни беше част от неговия маршрут за изследване ДНК-то на микроорганизмите в Световния океан. На негово име има създаден и едноименен институт, който продължава активно да работи над създаването на синтетичен живот и над неговото практическо приложение.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com