X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Робин Худ и заспалите му акции*

8615
Робин Худ и заспалите му акции*
Снимка: БГНЕС
Макар и доста извън фокуса на общественото внимание, налаган от най-големите телевизии в държавата, един законопроект, който върви по предложение на финансовия министър Владислав Горанов още от януари 2019 година. Става въпрос за т.нар. "спящи акции" от масовата приватизация.

За мнозина, идеите в новия законопроект всъщност са скандални и целят единствено набиране на ресурс в полза на интерес, който не е обществен. Actualno.com публикува мнението на Йордан Гочев по въпроса - с отворено писмо до заместник-министъра на финансите Маринела Петрова.

"Уважаема г-жо Петрова,

Внимателно следя развитието на темата за спящите акции, особено след тазгодишното ѝ извънредно възкръсване в деня на края на извънредното положение и първия ден на извънредната обстановка. Явно за Вас, г-жо Петрова, и за другите "радетели" за добруването на българския капиталов пазар от Министерство на Финансите и Централен депозитар, въпросът за изземването на акциите на беззащитните български пенсионери е от толкова извънредна важност, че не търпи дори минимално отлагане – например до края на извънредните здравни мерки, ей така от кумова срама.

Дали е случайно, че върху проекта Ви е наложено почти пълно информационно затъмнение, и общественото му обсъждане се случва на тъмно, във времена на страх и отвличане на общественото внимание от здравни, политически и спортни дилеми? Едва ли. Ако истинският ефект от проекта би бил защита на горките малки хора, бродещи в тъмната гора на големите капиталови пазари, защо се криете от обсъждането му като мишки в трици? Защо не излезете като един Анти-Робин-Худ и не обявите на всеослушание, че държавата ще открадне от милионите малки, стари и бедни и ще даде всичко на един Голям Млад Тлъст Инвестиционен Фонд, където ще дерибейства едно Малко Частно Управляващо Дружество, в което чиновниците ще взимат заплати от по 30 хиляди лева на месец, за да крият на кого и какви комисионни дават, маскирани зад външни услуги, разходи за анализи и консултации.

Не се сърдете, г-жо Петрова, че като народ не сме толкова прости, както Ви се иска, не сме и слепи, както си мислите, нито пък страдаме от амнезия, как управляващият държавната банка ББР г-н Мавродиев получаваше по 36 000 лева на месец, за да дава по 70 милиона на който трябва... Ние го знаем, но Вие пък не го знаехте... Затова сега Ви казваме предварително – ние знаем и Вие не се правете, че не знаете какво ще стане.

Истинските цели на проекта са материализирани в предложените задължения, действия и мерки, визирани в предложението Ви за закон, и съвсем не са тези, които Вие изтъквате. Всеки що-годе грамотен човек в областта на ценните книжа и капиталовите пазари ясно ги визуализира, всъщност идеите са толкова елементални, агресивни и прозрачни, че дори обикновеният гражданин без никакви познания може да прецени – в случая не се цели просто "идентифициране на собствениците на безналични акции и активизирането им като акционери при максимално улесняване на процедурите и при минимални разходи", а идеята е мащабно изземване на контролиращи пакети акции от безброй малки акционери, съсредоточаване на този ресурс на едно място и ползването му като средство за облагодетелстване на определен малък брой лица и натиск върху легитимно действащи и добре развиващи се публични и непублични компании.

И синдикати, и работодатели не одобриха закона за „спящите акции“ от масовата приватизация

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди днес проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки...

Странна е корелацията между това, което твърдите, а именно - че "ролята на държавата е да защити тези акционери, които заради непредприети действия през последните 20 години на практика са ощетени по линия на неизплатения дивидент, недоброто управление на редица приватизирани компании и неучастието им с ликвидационен дял при процедурите по ликвидация" и това, което правите – как ще защитите тези, които ограбвате? Има ли начин да проверим дали това, което казвате, е истина? Да, има!

Да корелираме прекрасната Ви алтруистична идея за защита на права на собственици върху друг оператор на данни, подобен на Регистър А в Централен депозитар – например Имотния регистър. Имотният пазар е в застой. Същевременно по данни на същия този Имотен регистър в България има над 2 750 000 жилища - бараки, къщи и апартаменти, в махали, селца и градове, които са "спящи" от повече от 20 години – с тях никой не се е разпореждал. По Вашата логика, чудесна идея е имотният пазар да се раздвижи, като се даде възможност на собствениците в рамките на 1 година да ги прехвърлят на агенция за недвижими имоти, в противен случай отнемате правата им върху тях поради незаинтересованост, правите един Мегафонд, на който ги прехвърляте, и избирате шепа чиновници, които смело и безотговорно да се разпореждат с тях. Тази мярка е изключително добра за раздвижване на пазара на недвижими имоти, ще повиши ликвидността му и ще е добра за икономиката на страната! На хората вместо имотите им ще дадете дялове от Мегафонда. Колко ще струват тези дялове? Ами никой не знае... Шайката мотивирани чиновници ще си ги оцени по собствено усмотрение, ще извади десетохилядните заплати, лъскавите офиси и луксозните коли от тази оценка.... пък каквото остане! Добре ли е, г-жо Петрова?! Я, каква хубава идея за нова схема Ви давам!

Казвате, че е проучен опит на други страни по темата. За предложението не можело да бъде търсен аналог и сред законодателството на други държави-членки с оглед отликите в правния режим на всяка една, включително сред тези, в които е имало процеси на масова приватизация. Ами да, г-жо Петрова, в друга страна, особено страна-членка на Европейския съюз просто няма аналог на подобен очеизваден пладнешки грабеж! В Европейски мащаб няма други държавни чиновници, осмелили се да предложат кражба от милиони малки стари бедни хора – пенсионери в полза на шайка чиновници и един мега голям частен интерес. Общественото недоволство би ги отнесло като цунами, но никога не се знае, може пък и в България да се получи едно мини цунами, от което Вие и другите радетели за идеята да не излезете сухи!

С народа шега не бива! Приемете го като ИЗВЪНРЕДНО приятелски съвет...."

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com