Ще издържи ли дълго кабинетът "Петков"? Четири големи изпитания

7873
Ще издържи ли дълго кабинетът "Петков"? Четири големи изпитания
Снимка: БГНЕС

Едва ли първите 100 дни на кабинета на кабинета "Петков" са исторически отрязък, в който лесно може да преценим посоката и бъдещето на коалицията.

Причината: началото на управлението съвпадна с глобални кризи и конфликти, които трудно подлежат на местен контрол. Нито инфлацията (следствие на напечатаните трилиони долари и евро, скокът в цените на основните суровини за производство и усложненията по прехода от традиционни енергийни източници към възобновяеми), нито коронавирусът (глобална пандемична обстановка и общи модели за справяне с нея), нито войната в Украйна са неща, с които едно национално правителство може да се справи с някаква брилянтна идея и масовото ѝ прилагане. ГЕРБ и Борисов случиха на може би най-доброто десетилетие след промените - да водиш политика, чиито основен акцент е дали Радев е обединител на нацията или не, може да не казва много за Радев, но казва много за относителното спокойствие, на което сме се наслаждавали. Разбира се, от ГЕРБ не пропускат да "запишат" серията от глобални провали като провали на коалицията, сякаш Борисов например щеше да направи така, че да открие петрол около Сливен и да снабди държавата с ток на нечувано ниски цени. 

И въпреки всичко, в кабинета "Петков" вече има няколко много сериозни проблеми. Първият е македонският въпрос и споровете по него. Съвсем накратко - Кирил Петков вижда историческият проблем като популистки фон, който ненужно забавя приемането на Северна Македония в структурите на ЕС. Подобно виждане изглежда много практично, само че това е от редките случаи, в които не става дума за популизъм, а за нещо много разбираемо - паметта. И предвид множеството северномакедонски редакции на историята - истината. Очевидно е, че ако правителството пренебрегне истината и реши да не полага усилия за нея, то ще изгуби подкрепа. 

Вторият голям проблем за момента изглежда по-скоро скрит, но по всяка вероятност скоро ще се прояви. И той засяга самият президент. Победата на "Продължаваме промяната" щеше да е невъзможна без широкото впечатление, че през есента Кирил Петков изглеждаше като най-добрият служебен министър на Радев. И тъй като Радев нямаше как и кога да реализира собствената си партия, немалко хора гласуваха за Петков, представяйки си го като ключова фигура на самия президент. Това обаче се оказа впечатление с много кратък живот: връзката между двамата отслабна още в първите седмици на управлението. Твърде възможно е съвсем скоро от тиха война, двамата да минат в много по-сериозен конфликт. 

Третият проблем е кратък: Борисов. Арестът му до момента се оказа безплоден като риалитито, което прекъсна.

Четвъртият проблем е, че в подобна коалиция винаги има явни антагонисти на управлението - в случая "Има такъв народ" и БСП, които добре разбират, че няма защо да бързат с конфликти в началото и още по-добре разбират, че те ще се обострят в по-късни времена, когато наближат или предсрочни, или редовни избори. Никак не е лесно да си представим как ИТН ще стоят в сянката на Петков в рамките на четири години, при положение, че са заплашени от това да направят най-бързия преход от победа на изборите (вторите избори през 2021-а) до изпадане от парламента (при нов вот). При БСП нещата не стоят много по-различно - по-малките във всяка коалиция са почти длъжни да се превърнат в опозиция в някакъв момент и това ще стане. На всичко отгоре подкрепата на "Продължаваме промяната" спада, което означава, че спокойно може да се окажем в предишната ситуация - разпръскване между много партии, никоя от които да не може да излъчи правителство. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com