Синтетична молекула убива раковите клетки със сол

7546
Синтетична молекула убива раковите клетки със сол
Снимка: Getty Images / Guliver

Международен екип от учени е разработил молекула, способна да предизвиква измиране на ракови клетки, вкарвайки хлорид в мембраната им, пише Gizmag. Молекулата „залива“ клетките със сол и провокира саморазрушаването им. Изследователите се надяват разработката да доведе до нови видове лекарства срещу злокачествени образувания.

В екипа участват изследователи от Великобритания, американския щат Тексас и Южна Корея. Те съвместно са разработили синтетичната молекула, която транспортира хлоридни йони. Когато достигне раковите клетки, хлоридът взаимодейства с натрия в мембраните им и води до разрушаване. “Изследването показва как пренасящи хлорид молекули могат да взаимодействат със содиевите канали в мембраните на клетката, за да доведат до влизане на сол в самата клетка”, казва проф. Филип Гейл от Саутхемптънския университет. “Установихме, че можем да предизвикаме клетъчна смърт със сол”.

Ракът е стар колкото многоклетъчните организми на Земята

Ракът е древен колкото многоклетъчните организми и вероятно ще съществува колкото и живота на Земята, предаде ДПА, позовавайки се на ре...

Жизнеспособността и оцеляването на клетките в човешкото тяло зависят от регулирането на йоните в мембраните им. Нарушаването на този баланс води до саморазрушаване чрез апоптоза, която е механизъм на тялото за освобождаване от опасни или увредени клетки.

Пренасящата хлорид молекула е първата, която доказва ефекта от солта върху раковите клетки. Пред учените сега предстои да ограничат действието на молекулата само върху раковите клетки. В момента тя предизвиква саморазрушаване и при здравите клетки, затова екипът трябва да модифицира молекулата транспортьор да се свързва само със злокачествените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com