Скандалът с "Миротворец": За да забравим по-належащите скандали

8200
Скандалът с "Миротворец": За да забравим по-належащите скандали
Снимка: Getty Images/Guliver

С пълна сила се разгаря нов скандал - със списъка "Миротворец" на едноименния украински сайт, заради който в парламента имаше не какво да е събиране, а закрито заседание, на което бяха привикани шефовете на службите.

По всичко изглежда, че българската държава много иска да покаже ангажираност към своите граждани, включени в някакъв списък, публикуван в този сайт. И в това няма нищо лошо, особено ако става въпрос за публикуваните техни лични данни и за обвинения към тях заради изразени позиции. Но в публичното пространство се веят какви ли не версии - че тези хора са нарочени за убиване и че това всъщност е "черен списък" с врагове на Украйна.

Трябва обаче да припомним, че още в началото на руската инвазия в Украйна този сайт публикува един друг списък, в който имаше служители на руските специални служби с номерата на паспортите им. Наред с тях са имената на хиляди украински и чуждестранни журналисти, на унгарския премиер Виктор Орбан, там е и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, по-отскоро - на самия Хенри Кисинджър и колкото и неревоятно да звучи - на вокалиста на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс. Там са беларуската писателка Светлана Алексиевич, покойният италиански премиер Силвио Берлускони.

Кисинджър: Украйна трябва да даде свои територии на Русия, за да спре войната

След знаковото интервю на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова пред Мартин Карбовски някак изведнъж темата за "Миротворец" доби особена актуалност. Той я попита за този сайт, но наистина е странно защо едва сега темата се оказа важна за обществото, след като още през 2021 г. Елена Йончева даде гласност на списъка. А още по-рано - през 2017 г. Украинската национална полиция образува наказателно дело срещу сайта. Това стана, след като Върховният комисариат на ООН за правата на човека призова Украйна да направи разследване за списъка. Главното основание - публикуване на лични данни, адреси и телефони на хората, които са определени като "врагове" на Украйна.

България присъства с какви ли не имена - от Георги Първанов и Кристиян Вигенин, през Магдалена Ташева, та до покойния атакаджия Павел Чернев, за който пише, че се е "самоликвидирал". Разбира се, Волен Сидеров също е там, както и няколко журналисти, известни със своите проруски позиции. Политически обвързаните в списъка са също с такава ориентация - Валентин Вацев, Ваня Добрева, проф. Иво Христов.

Влизането в този сайт не е за хора с чувствителна психика - там войната си е съвсем натюр. Пуснати са фотографии на мъртви руски войници, както и директни призиви за убиване на руснаци. Но засега няма никакви доказателства, че списъкът цели екзекуцията на тези близо 200 000 души. И както съобщи украинското посолство в България, държавата Украйна няма нищо общо с тази онлайн платформа.

Украинското посолство: Сайтът "Миротворец" е независим информационен ресурс

Истерията у нас обаче стигна дотам, че едва ли не украинските служби са направили списъци за убиване на българи. Както видяхме, в списъка съвсем не са само българи. И е малоумно да твърдиш, че някои, които и да са тайни служби по света, ще направят списъци за изтребление на хора и ще ги качат в интернет.

За да се занимава цялата държава с този въпрос, сигурно има сериозни причини. Те много наподобяват "опита за убийство" на Пеевски, както и "терористичната атака" срещу бившия главен прокурор Гешев.

Една от причините е, че ровейки в нещо извън нашите граници, занимавайки обществото с руско-украинските проблеми, то ще позабрави други неща. Например сглобката и не-коалицията, от която май вече няма какво да очакваме.

ОЩЕ: Грешка 404 за "Промяната" тепърва предстои

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com