Тестостеронът е виновен за по-слабия имунитет при мъжете

15318
Тестостеронът е виновен за по-слабия имунитет при мъжете
Снимка: Thinkstock

Установено е, че мъжете са по-беззащитни пред бактериалните, вирусните, гъбичните и паразитните инфекции, в сравнение с жените. Освен това имунната система на представителите на силния пол реагира по-слабо на ваксините срещу грип, морбили и много други заболявания. Защо е така?

Специалистите се опитват да дадат отговор на този въпрос, посочвайки като причина различното ниво на хормоните в женския и мъжкия организъм.

Ранното оплешивяване носи риск от рак на простатата

По принцип ранното оплешивяване не тревожи чак толкова мъжете, тъй като доскоро се смяташе, че  именно тези мъже са много потентни...

В кръвта на жените, за разлика от мъжете, нивото на сигналните молекули, които помагат на клетките да се борят срещу патогените, е по-високо. И преди учените подозираха, че този факт има връзка с тестостерона – т.нар. мъжки хормон, но не бяха наясно как точно са свързани те. Сега специалисти от Медицинското училище към Станфордския университет в САЩ хвърлят светлина по въпроса. Те използвали данни, събирани от станфордските медици в продължение на няколко години, сред които образци от кръвта на пациенти, взети преди и след ваксинация.

Очакванията, че жените ще разполагат с повече антитела, а мъжете – с по-малко, след поставянето на ваксината се оправдали. Изследователите успели да установят, че този факт е свързан с наличието на специфична група гени, наречени Module 52.

При прекалено високо ниво на тестостерон гените стават прекалено активни и производството на антитела намалява.

Основният извод, който учените направили след анализ на изследванията, е, че тестостеронът действа не на самата ваксина, а на много по-дълбоки нива за регулиране на имунната система. Това доста усложнява задачата за изработването на ваксини, подходящи за мъжкия организъм, така че да доведат до желания ефект. За да бъде постигнато това, е необходимо да се намери успешен метод за влияние върху взаимоотношението между тестостерона и гените на имунитета.

Мъжете с висок тестостерон лъжат и изневеряват по-рядко

Тестостеронът често се свързва с агресия и антисоциално поведение. Но изглежда, че високите нива на мъжкия полов хормон, които увеличав...

Едновременно с това учените си задават логичен въпрос – защо природата е дарила силния пол с толкова голямо количество от този неизгоден за организма на мъжете хормон.

Известно е, че тестостеронът има значение за агресивността, успеваемостта, упоритостта и способността за изявяване на мъжките качества, което е важно за изпълнението на социално-биологическата роля на мъжете. Но едновременно с това, благодарение на него, мъжете, в сравнение с жените, могат да умрат по-лесно от инфекция, получена от рана, например. От друга страна, защо им е на жените този прекалено силен имунитет, който понякога причинява повече вреда, отколкото полза, се питат учените.

Засега няма категорични отговори на тези въпроси. Специалистите възнамеряват да продължат изследванията си, за да открият как да усилят имунния отговор при мъжете и да направят ваксинирането при тях по-ефективно.

Редактор: Анна Маринова

Има връзка между тестостерона и стареенето

Намаляването на нивата на тестостерон, което се случва с възрастта при мъжете, не е естествена част от стареенето, откриха учени от Уни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com