Ваксините не може да са право на избор

7949
Ваксините не може да са право на избор
Снимка: Gettyimages

Общобалкански протест за правото на информиран избор за ваксинациите се организира в България, Македония, Сърбия, Босна и Херецеговина, Черна гора, Словения и Хърватия. Той ще се проведе на 10 май (днес), от 12:00 часа.

Коментар на редактора

Ден на победата на глупостта

Младежи ще се правят на охранители и ще пазят от набези Паметника на Съветската армия. Това съобщиха онзи ден, 7 май, две от появяващит...

Да си информиран е чудесно. Особено прекрасно е, когато става въпрос за живота ти или за живота на тези, които обичаш най-много. Но не бива да се бърка информираността с глупостта.

Преди да съществуват ваксините, хората са умирали от най-различни болести. При това са умирали огромен брой човешки същества. Сега това не се случва – заради ваксините, а не защото ги няма болестите. И е безумие да се позволява на „информирани” някъде си от Интернет родители да оспорват преценката на специалисти, на които им е работа да пазят здравето ни. За такива родители ще припомня реплика на д-р Хаус по адрес на негов пациент – я, пак интернет доктор.

По темата с ваксините информираността трябва да е не да бъде или да не бъде, а коя ваксина да бъде, защо, при кой специалист да отида, за да я постави, кой ще носи отговорност. Трябва да имаме достъп до знанието какво прави съответната ваксина, какви правила да спазваме, на какъв медицински контрол имаме право – защото на този свят няма нищо напълно 100% сигурно. Но има неща, които са по-сигурни от други. И е по-сигурно малките деца да бъдат ваксинирани т.е. предпазени срещу морбили или детски паралич, отколкото да не бъдат. Който отрича това, просто е безотговорен. А безотговорните с право са като пиян маршуткаджия.

Правото на избор в определени сфери е право да се вършат глупости. След като ще протестираме заради ваксините, да вземем да протестираме и за правото да избираме дали децата да се образоват или не, дали да не почнат да гласуват щом проходят или не – демократичен императив отвсякъде. Правата са неизменно свързани със задълженията и със здравия разум. И когато някой подтиква да не се проявява здрав разум заради някое си „право”, тогава е време да се каже „не”.

Геноцид на съзнанието е да не признаваш геноцид над хора

Против сме пристрастни исторически разделения. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира темата за арменския геноцид, която разделя не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com