Защо ГЕРБ и БСП никога няма да се обединят

11003
Защо ГЕРБ и БСП никога няма да се обединят
Снимка: БГНЕС

От много време насам социолози обсъждат подобна възможност. А Борисов обикновено махва с ръка и казва, че ГЕРБ и БСП никога няма да управляват заедно. Това е вярно - така е, никога няма да се случи. Но причината е друга. 

И тя е, че двете партии съществуват тъкмо, за да обират ненавистта към другата. Успехът на Борисов се дължеше на бездарието на Станишев, после на безумията на Орешарски, сега на слабата опозиция от страна на дуета Нинова-Йончева. В същото време БСП добре знаят, че единственият път, когато си върнаха властта, бе заради зимата на 2013-та и срива на доверието към Борисов. 

Да оставим уж цитираните принципни различия между двете партии - отдавна сме се уверили през опита как често принципните различия, при нужда, ако се наложи, изведнъж се погасяват с приказки за "национална отговорност" и скрепяват в съюз противоположни партии. Причината ГЕРБ и БСП да избягват обединение обаче е в това, че те набавят легитимност най-вече с обирането на отрицателния вот към опонента си. 

Представете си политическа реалност, в която Борисов няма шанса да повтаря непрекъснато, че "ако не е той, ще дойдат комунистите", а Нинова няма шанса да говори, че "ако не изберат нея, Борисов ще продължи да съсипва държавата". Тъй като и двете партии страдат от близост с ДПС, а и са били подкрепяни от патриотични формации в един или друг период, какво тогава ще остане като възможност? Може би само атаки срещу Демократична България, които и без това все още срещат с трудности с преодоляването на електорални бариери - или малко под тях, или малко над тях. На единствената политическа тактика - позоваването на грешките на предишния - ще бъде сложен край.

На власт в България са нито ГЕРБ, нито БСП, а едно дълго изречение. То гласи: "Това, което не ви харесва сега, е защото преди време правителството на лошите направи това, което аз, горкия, още не мога да оправя, и тъкмо да го бях оправил, дойдоха пак те, и каквото бях оправил, развалиха, затова сега ще почна да го оправям, надявайки се, че ще изберете мен, за да им попречите да го развалят, така както го развалиха едно време". Единственият вот е отрицателният, единствената стратегия - на омразата, единствената максима - на разделяй и владей. Затова и изборите произвеждат два варианта: или от типа "пат", както стана на последните, или немощно и краткосрочно разменяне на ролите, за кратко, колкото да лъсне, че от тях нищо не зависи.

Карбовски в студиото на бТВ в изборната нощ каза "Вече трябва да викаме - бате, Слави, ела". И после допълни и други имена - дали ще е Слави, Румен, Гошо или някой друг, няма значение; от значение, че отчаяно се нуждаем от нов играч в политиката. Повече от две-трети от българите не гласуват, а не гласуват не защото не се интересуват от политика, а защото интересът им се е сблъскал с тягостната ситуация на "избирай по-малкото зло", която е най-голямото зло, което може да сполети един избирател.  

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com