X
 
 

Защо ГЕРБ и БСП никога няма да се обединят

9615 17
photo of Защо ГЕРБ и БСП никога няма да се обединят
Снимка: БГНЕС
От много време насам социолози обсъждат подобна възможност. А Борисов обикновено махва с ръка и казва, че ГЕРБ и БСП никога няма да управляват заедно. Това е вярно - така е, никога няма да се случи. Но причината е друга. 

И тя е, че двете партии съществуват тъкмо, за да обират ненавистта към другата. Успехът на Борисов се дължеше на бездарието на Станишев, после на безумията на Орешарски, сега на слабата опозиция от страна на дуета Нинова-Йончева. В същото време БСП добре знаят, че единственият път, когато си върнаха властта, бе заради зимата на 2013-та и срива на доверието към Борисов. 

Да оставим уж цитираните принципни различия между двете партии - отдавна сме се уверили през опита как често принципните различия, при нужда, ако се наложи, изведнъж се погасяват с приказки за "национална отговорност" и скрепяват в съюз противоположни партии. Причината ГЕРБ и БСП да избягват обединение обаче е в това, че те набавят легитимност най-вече с обирането на отрицателния вот към опонента си. 

Представете си политическа реалност, в която Борисов няма шанса да повтаря непрекъснато, че "ако не е той, ще дойдат комунистите", а Нинова няма шанса да говори, че "ако не изберат нея, Борисов ще продължи да съсипва държавата". Тъй като и двете партии страдат от близост с ДПС, а и са били подкрепяни от патриотични формации в един или друг период, какво тогава ще остане като възможност? Може би само атаки срещу Демократична България, които и без това все още срещат с трудности с преодоляването на електорални бариери - или малко под тях, или малко над тях. На единствената политическа тактика - позоваването на грешките на предишния - ще бъде сложен край.

На власт в България са нито ГЕРБ, нито БСП, а едно дълго изречение. То гласи: "Това, което не ви харесва сега, е защото преди време правителството на лошите направи това, което аз, горкия, още не мога да оправя, и тъкмо да го бях оправил, дойдоха пак те, и каквото бях оправил, развалиха, затова сега ще почна да го оправям, надявайки се, че ще изберете мен, за да им попречите да го развалят, така както го развалиха едно време". Единственият вот е отрицателният, единствената стратегия - на омразата, единствената максима - на разделяй и владей. Затова и изборите произвеждат два варианта: или от типа "пат", както стана на последните, или немощно и краткосрочно разменяне на ролите, за кратко, колкото да лъсне, че от тях нищо не зависи.

Карбовски в студиото на бТВ в изборната нощ каза "Вече трябва да викаме - бате, Слави, ела". И после допълни и други имена - дали ще е Слави, Румен, Гошо или някой друг, няма значение; от значение, че отчаяно се нуждаем от нов играч в политиката. Повече от две-трети от българите не гласуват, а не гласуват не защото не се интересуват от политика, а защото интересът им се е сблъскал с тягостната ситуация на "избирай по-малкото зло", която е най-голямото зло, което може да сполети един избирател.  

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  След като Нинова бъде ИЗДЖАГЪРКАНА от БСП ще се отвори пътя за преговори (подобни има в Германия) за обединение в името на просперитета на народа!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами истината според мен е съвсем друга, макар и много проста. Истината е, че да, ГЕРБ и БСП никога няма да се обединят, защото няма как младите комунисти (от ГЕРБ) да вървят заедно в един строй със старите комунисти (от БСП). Това беше причината за държавния преврат на Андрей Луканов когато свалиха Тодор Живков. Бойко, като млад комунист и наследник на Тодор Живков, не иска да има нищо общо със ст виж още ›› арите комунисти от БСП, или може би... от техните наследници. Защото, както се оказа, към днешна дата в БСП има много по-малко реални бивши членове на БКП и агенти на КДС отколкото има в ГЕРБ. Ако има някои хора свързани с БКП, то това са децата на бившите партийни членове на БКП, докато Бойко Борисов е активен член на БКП (и сега де юре си е член на БКП - някой да го е видял да си е скъсал червената партийна членска книжка?).
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Dogan pa6a nikoga nqma da dopusne tova da se slu4i. nalinezakonnata mu , protivokonstitucionna partiq 6te zagubi vliqnie . I toku vij , nqkoi se setil za atentata na vagona za MAIKI S DECA i bi potyrsil vqzmezdie . I ne samo za tova . Za razvra6tavaneto na ciganite s obe6tanite (prava i svobodi) , ne6to koeto NIKOI NE IM E OTNEMAL igarantiranoto im pravo za NIKAKVI ZADYLJENIQ KYM OB6TESTVOTO . Za виж още ›› bezkontrolnata pedofiliq , narkotrafik , prostituciq , svodni4estvo , negramotnost , tyrgoviq s akcizni stoki , nezakonno stroitelstvo , nepla6tane na danyci , tok , voda i t.n. STARA MAKSIMA E 4E , KOGATO DVAMA SE KARAT , TRETIQ PE4ELI . TECOvE , SARAI , IMOTI KRAI MORETO, OHRANA OT DANS I t.n.
  : 3 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Циркът ще продължи докато хората се връзват и не подкрепят истинска алтернатива като НФСБ. Слави не е алтернатива. Той ще обслужи същите интереси като БСП, ГЕРБ и ДПС. Очаквайте съюз между тях, ако истинските патриоти вземат мнозинство.
  : 3 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Днес в Референдум по БНТ1 чух шокиращи неща, изнесени аргументирано от уважаваните енергийни експерти Казанджиев и Мартин Владимиров. Те доказаха, че от АЕЦ Белене и от Турски поток България ще има само катастрофални загуби и поне 30 години, а вероятно и никога няма да изплати вложените разноски и да излезе на печалба.КАЗА СЕ ЯСНО, ЧЕ ПРОЕКТИТЕ НОСЯТ ПОЛЗА САМО НА РУСИЯ И СЕ ИЗСИПВАТ ОТ НАШИЯ ДЖОБ виж още ›› МИЛИАРДИ ЗА ИНТЕРЕСА НА РУСИЯ, БЕЗ ПОЛЗА ЗА НАС!!!!! Политици-предатели, ще дойде ден на разплата...
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Аз също се впечатлих от тези данни, но всъщност отдавна се досещаме, че е точно така. За съжаление когато в Парламента се прие т.нар. нова енергийна стратегия, т.е. когато се реши да се строи тръба от Турция за Сърбия, по която Русия да си доставя газа, и то ние, без никаква печалба за нас, да я платим с няколко милиарда от нашия бюджет, а за сметка на това да се ОТКАЖЕМ от таксите и обезщетеният виж още ›› а по Трансбалканския газопровод, та тогава всички набързо гласуваха и само Валери Симеонов беше притеснен от това ужасно национално предателство и питаше, Ама чакайте, каква е ползата за нас?? Каква е ползата за България?!?? Но после и той замлъкна.
  : 2 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  По-шокиращо от това за Белене и за Турски поток беше друго. Излиза, че в последните 10-20 години от страна на българските правителства и от страна на чиновничеството чрез разни наредби, параграфи и хватки, е имало пречене, активно, яростно, целенасочено пречене на възможностите България да разработва своите собствени газови находища, което щеше силно да намали цените на тока и горивата и значителн виж още ›› о да повдигне жизненото равнище. Това е било направено, заради вноса на руския газ и по настояване на вносителя да има монопол, за да държи цените много по-високи. Това вече е предателство на квадрат. Нямам думи!
  : 1 !
 • Анонимен 5.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Русия прави всичко възможно да ни навре газовата си тръба откъдето намери пролука. През Черно Море или през Гърция или Турция, важното е да ни я мушне! Няма значение откъде - отпред или отзад, откъдето успее!!! А най-лошото е, че в България има някои хора, не бих ги нарекъл българи, но са български граждани за съжаление, които си умират от удоволствие дори при мисълта за тръпката която ще изпитат виж още ›› ако това се случи!
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА.
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  КЪДЕ Е Нзок бе КОАЛИЦИЯ герб*оп и ЗАЩО МАЛКИЯТ ИЦИ ИМА НУЖДА НЯКОЙ ДА МУ ПОМАГА ? КЪДЕ Е БЕ Трола на герб марги драганова ? А , ШО ВЕЧЕ ДЕСЕТИЛЕТИЕ И НЕЩО дънди КРАДНЕ ЗЛАТОТО и РЕДКИТЕ МЕТАЛИ И ОНЗИ ПРЪЧ НЕГОВОТО Н*ЩОЖЕСТВО ЗАЕДНО ТАМ С каролев , велчев и групата довечера ще идваТ ли на Абитуренският ви БАЛ/ ПОРЕДЕН / ? А , МОЖЕ ЛИ И аз ДА ДОЙДА НА ВАШИЯТ АБИТУРЕНСКИ БАЛ ? КОЛКО СТРУВА КУВЕРТА виж още ›› ?
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Абе къде сте бе гражданско общество , там десетките нпо обявяващи се за такива. МАЛКИЯТ ИЦИ ИМА НУЖДА ОТ ФИНАНСОВА ПОМОЩ сега научавам от тук. Що нешо не ги натискате тези да платят от субсидите / рекет от Народа* Член*5/. Няма да ходят на едно , две партитата няма да заслабнат. И къде е Нзок ? Там пл*ховете бюрюкрати к*во правят ? Ама вие сте им Съучастници , вие 80% от форума , цялото actualno. виж още ›› Пазите ги. Ето това представлявате просто.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  А , дори да заслабнат никой няма да скърби. Особено за борисов нали , оня каракачанов и всичките там. Ама и 25 кила да станат пак никой няма да скърби за тях. Дори и Съучастниците им . СИГУРЕН СЪМ В ТОВА.
  : 0 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Ама какво сигурен направо убеден. Но уви засега това е невъзможно. Те Кликата*89 и днес имат Абитуренски бал с ястия дето и половината Народ/Член*5/ не ги е чувал пък какво остава и да ги е опитвал. То са калмари от Н.Зеландия , бадеми от Мозамбик , отлежали от Времето на Царъ Симеон 1 вина. То страшна работа.Ехе , ти си правят Абитуренски за 3210 живота НАПРЕД БЕ. ПОМОГНЕТЕ НА МАЛКИЯТ ИЦИ , А КЪД виж още ›› Е Е Нзок БЕ ? КЪДЕ Е БЕ борисов ?
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Тъпа статия! Искате да кажете, че ако няма ГЕРБ, няма да има БСП? Хахахаха. Не! Ще има БСП и да има и да няма обединени десни. Ако няма десни ще има и други и те ще са в опозиция, ако няма ГЕРБ. А БСП ще е така силна до поне още 20 години, докато не си отиат последните гащници комунисти. Така, че статията е много манипулативна и лъжлива!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Подкрепям... Имаше СДС и БСП, СДС се разпадна, остана БСП. Имаше НДСВ, и то се разпадна, остана БСП. Единствената константа в политиката в България е БСП и ДПС, всичко друго е битка за гласове, за политика, за доверие... не коментирам успешно или не. Така, че статията наистина е тъпа, някой просто мрази бате Бойко.
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Че къде ги виждаш тия "обединени десни"??? Изобщо, къде в България има "десни"???
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ ще ГЛЪТНЕ БСП защото и те вече са Граждани за Европейско Развитие на България, а не руско-азиатско развитие!!!!
  : 0 !
Последно в Актуално