Доклад: Руската пропаганда удря по имиджа на Франция в Африка

3115
Доклад: Руската пропаганда удря по имиджа на Франция в Африка
Снимка: Getty images

Франкофонска Африка все повече презира бившата си колониална господарка Франция - политическа промяна, която понякога подбужда към насилие и е насърчавана от руски участници. Това сочи специализиран доклад.

Докато лидерите, изправени пред собствените си политически неуспехи, използват постколониалните връзки като изкупителна жертва за проблемите на деня, широката общественост все повече възприема тези настроения, се казва в доклада на Френския институт за международни отношения (IFRI).

Африканската мироопазваща мисия в Украйна от средата на юни

Африканските лидери, които се опитват да посредничат за постигане на мир във войната в Украйна, ще започнат мисията си "в средата на юн...

В Чад, Мали и неотдавна в Буркина Фасо избухнаха насилствени протести срещу френски фирми като енергийния гигант TotalEnergies или при пристигането на френски дипломати. Мащабите на явлението надхвърлят "това, което сме виждали през предишните десетилетия" и може да "се утвърди за дълго време", заяви пред АФП Ален Антил, един от изследователите, които стоят зад доклада. Антифренските настроения са се засилили в резултат на "разочароващите икономически и политически траектории" на страните, каза той.

Според Антил, който цитира заключенията на изследването, усещането на местно ниво е, че на Франция се пада основната вина "за неразвитието на тези страни и за корупцията на техния елит" - аргумент, който също така помага на лидерите на страните да избягват отговорност. Тази реторика е разцъфнала отчасти защото Франция е реагирала бавно, "намирайки се в пространството на отричането" до съвсем скоро, каза той.

Но проучването показва "връзка между руската пропагандна война и определени области на африканските социални мрежи", пише БГНЕС.

Според Антил е безспорно, че в социалните мрежи се разпространява дезинформация, като например видеоклипове или снимки на френски войници, на които се вижда, че крадат злато или "се сдобряват с джихадисти". "Очевидно е, че Русия играе своята роля, оказва влияние и финансира антифренски кампании", каза той. Изследователят обаче предупреди да не се обвинява единствено руската пропаганда, като добави, че антифренските нагласи са силно повлияни и от военното присъствие на Франция и от политиките и финансирането на помощта за развитие.

Африканското предложение за мир Украйна включва нов референдум в Донбас

Африканските лидери, които се обявиха за мирни преговори между Украйна и Русия, преди посещението си в Москва и Киев искат да получат г...

Броят на френските войски във френскоговоряща Африка е намалял драстично от 30 000 в началото на 60-те години на миналия век до едва около 6100 днес, но усещането за намеса и контрол на Париж в региона остава, каза той.

През последната година Франция изтегли войските си от Буркина Фасо и Мали, след като властите дадоха ясно да се разбере, че френските сили, разположени за борба с ислямистките бунтове, вече не са добре дошли, тъй като в региона се засилва присъствието на руската наемническа групировка "Вагнер".

Докладът, в който са проучени вестници и социални медии от региона, не предлага препоръки за реакция на тази промяна.

Антил заяви, че френскоговорящите африкански държави трябва да бъдат "третирани като равни", а не да получават поучения на политическата сцена.

"Вагнер" може да ограничи действията си в Украйна и да се насочи към Африка

След като се сблъска с множество неуспехи на фронта в Украйна, основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин може б...

ОЩЕ: Ние бяхме тези, които първо обявиха Русия за неприятели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com