"Ислямска държава" контролира 200 км от либийското крайбрежие

7640
"Ислямска държава" контролира 200 км от либийското крайбрежие
Снимка: Getty Images/Guliver

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са завзели 200-километров участък от либийското крайбрежие край град Сирт Това съобщи специалният представител на генералния секретар на ООН в страната, цитиран от ТАСС.

По думите на Бернардино Леон в средата на юли ислямистите са контролирали няколко стратегически важни точки около града. Сега обаче контролът им се разпростира върху голяма територия.

Оланд: Турция трябва да предприеме повече действия срещу ИД

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Турция трябва да предприеме повече действия, за да се справи с „Ислямска държава&rdqu...

Леон посочва, че либийските сили за сигурност и въоръжените формирования напълно осъзнават сериозната опасност, която идва от групировката, но подчертава, че за справянето с нея са необходими колективни усилия, пише БНР.

Преди дни френският президент Франсоа Оланд заяви, че Турция трябва да предприеме повече действия, за да се справи с "Ислямска държава" в Сирия

Той призова също Анкара да възстанови диалога си с кюрдските групи, след като започна въздушни нападения срещу тях преди повече от месец. Призивът държавният глава направи по време на годишната си реч пред френските посланици. Апелът му дойде само ден, след като Анкара съобщи, че заедно с Вашингтон започват въздушни операции, чрез които да изтласкат групировката „Ислямска държава” извън пограничните зони в северна Сирия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com