Кадафи криел оръжия в посолства на Либия по целия свят

5236
Кадафи криел оръжия в посолства на Либия по целия свят
Програмата включвала огнестрелни оръжия, гранати и материали за производство на бомби

Режимът на Муамар Кадафи е криел оръжия в посолства на Либия по целия свят, разкри високопоставен представител на новите власти, цитиран от Ройтерс. Програмата включвала огнестрелни оръжия, гранати и материали за производство на бомби, които били пренасяни с дипломатически пратки.

Възможно е тези оръжия да са били използвани за убийства на либийски дисиденти в чужбина или за операции срещу съответните държави. Мащабът на програмата започва да излиза наяве сега, когато представители на новите власти в Либия поемат контрола над посолствата и откриват в тях оръжия, заяви в интервю за Ройтерс заместник-министърът на външните работи Мохамед Абдул Азиз. Той призна, че "никой не знае какъв е бил планът".

Обама се срещна с временния либийски премиер

Американският президент Барак Обама проведе необявена предварително среща с временно изпълняващия длъжността премиер на Либия Абдел Рах...

Муамар Кадафи бе свален от власт през август и убит през октомври от бунтовници, които започнаха борба срещу неговия режим в средата на февруари миналата година. През своето управление, което продължи 42 години, Кадафи често бе обвиняван, че "изнася насилие". Някои от най-известните случаи са взривяването на американски пътнически самолет над Локърби, Шотландия, през 1988 г. и убийството на британска полицайка пред посолството на Либия в Лондон четири години по-рано.

Фактът, че режимът на Кадафи е държал оръжия в либийски посолства до миналата година, навежда на мисълта, че той е продължавал да планира убийства в чужбина, въпреки че се отказа от насилието през 90-те години на 20-и век и възстанови дипломатическите си отношения със западните държави.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com