Кения въвежда закон за цензурата

18301
Кения въвежда закон за цензурата
Снимка: Getty Images / Guliver

Медиите в Кения остро реагираха на заложените в закон правила, които ограничават правата на журналисти и издания с налагането на свирепи глоби за неспазване на правилата, предаде БГНЕС.

Според новата законова мярка, гласувана от парламента в африканската страна, беше създаден Апелативен съд за комуникациите и мултимедиите.

Тази институция има право да налага глоби до 20 млн. кенийски шилинга /173 000 евро/ на нарушителите и дори да забранява на журналисти да работят като такива. Законът, който трябва да бъде одобрен от президента Ухура Кенята, освен това въвежда за радио-и телевизионните програми задължението 45% от ефирното време и от рекламите да съдържат национални елементи.

В. "Дейли Нейшън" коментира закона като връщащ Кения в "мрачните времена" и приравняващ я с държави като Зимбабве, Куба, Етиопия и Кувейт. "Парламентът просто зачерта правата на медиите", пише вестникът. И продължава с коментар: "И си струва да зададем въпроса какво би попречило на парламента утре да отмени и независимостта на съдебната система?". В. "Стар" констатира, че на практика новият закон дава право на правителството да контролира медиите. В. "Стандард" е на мнение, че е нанесен сериозен удар върху демокрацията и свободата на словото.

Законът беше екстрено приет, след като в медиите се появиха заснети от охранителни камери кадри, на които се вижда как кенийски бойци, участващи в освобождаването на заложници от превзетия през септември от ислямистки терористи мол в Найроби, на практика се отдават на плячкосване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com