X
 
 

Над 2000 жени за година отвлекли от "Боко харам"

7344 0
photo of Над 2000 жени за година отвлекли от "Боко харам"
Снимка: Getty Images / Guliver

Ислямистката групировка "Боко харам" е отвлякла най-малко 2000 момичета и жени от началото на миналата година до сега, показва доклад на международната организация "Амнести интернешънъл", цитиран от агенция Ройтерс и БГНЕС.

Според данните момичетата са използвани като готвачки, секс робини и бойци по време на сражения, а тези, които отказват да се подчиняват, са убивани.

Докладът на правозащитната организация идва почти година след като повече от 200 момичета бяха отвлечени от пансион в град Чибук, който се намира във вътрешността на североизточна Нигерия, където е и седалището на групировката. Отвличането на ученичките имаше сериозен международен отзвук като в медийната кампания в тяхна помощ се включиха редица обществени личности. Въпреки това обаче тяхната съдба година по-късно остава неясна.

Новоизбраният президент на Нигерия Мухамаду Бухари заяви, че не може да обещае връщането на момичетата. "Не знаем дали момичетата от Чибук могат да бъдат спасени. Техното местонахождение остава неясно. Колкото да ми се иска не мога да обещая, че ще ги намерим", каза още той.

Според лидера на "Боко харам" Абубакар Шекау момичетата вече са омъжени за бойци на групировката.

Според "Амнести" е практика на групировката да отвлича жени и млади момичета при нападенията си над селища и след това да ги държи затворени в къщи или затвори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители