Новините след преврата в Габон: Нов президент и арести

3079
Новините след преврата в Габон: Нов президент и арести
Снимка: Getty Images

Лидерите на преврата в Габон де факто произведоха още тревожни новини, като назначиха генерал за временен президент, след като завзеха властта след оспорвани избори, на които за победител беше обявен президентът Али Бонго Ондимба, чието семейство управлява от над половин век.

Заявеният преврат предизвика осъдителна реакция от страна на Африканския съюз (АС) и тревога от страна на Нигерия за "заразителна автокрация" на континента, където от 2020 г. насам военни сили са завзели властта в пет други държави, посочва БГНЕС.

Още: Тревожни новини от Африка: Военен преврат в още една държава (ВИДЕО)

В драматично обръщение преди разсъмване група офицери обяви, че "всички институции на републиката" са разпуснати, изборните резултати са анулирани, а границите - затворени. Съобщението беше прочетено от офицер, заобиколен от група от десетина полковници от армията, членове на елитната Републиканска гвардия на Габон, редовни войници и други.

Изборите "не отговаряха на условията за прозрачен, надежден и всеобхватен вот, на който толкова много се надяваше народът на Габон. Към това се прибавя безотговорното и непредсказуемо управление, което води до продължаващо влошаване на социалното единство, с риск да доведе страната до хаос. Ние - Комитетът за преход и възстановяване на институциите (КПИ) - от името на народа на Габон и в качеството си на гарант за защитата на институциите - решихме да защитим мира, като сложим край на настоящия режим", се казва в изявлението.

Разчистване на старата власт с арести

Телевизионни кадри показаха как началникът на Републиканската гвардия, генерал Брис Олигуи Нгуема, е триумфално издигнат от стотици войници под викове "Олигуи президент". По-късно превратаджиите обявиха Олигуи Нгуема за "временен президент".

Синът на Бонго и негов близък съветник Нуредин Бонго Валентин, началникът на кабинета му Ян Гислен Нгулу, както и неговият заместник, двама други президентски съветници и двамата висши служители в управляващата Демократическа партия на Габон (ДПГ) "са арестувани", заяви един от военните лидери. Те са обвинени в държавна измяна, присвояване, корупция и фалшифициране на подписа на президента, наред с други обвинения, каза той.

Още: Превратът в Габон се отрази зле на някои френски компании

Във видеозапис от неустановено място разтревожен Бонго призова "всички приятели, които имаме по целия свят... да вдигнат шум" от негово име: "Синът ми е някъде, съпругата ми е на друго място, а аз съм в резиденцията и нищо не се случва. Не знам какво се случва. Призовавам ви да вдигнете шум."

По улиците на столицата и на икономическия център Порт-Жентил бяха забелязани групи радостни хора, които празнуваха. В Либревил около 100 души крещяха "Бонго вън!" и аплодираха полицаите в екипировка за борба с безредиците, видя служител на АФП.

Преврат минути след изборна победа

Бонго беше избран за първи път през 2009 г. след смъртта на баща си Омар, който управляваше страната в продължение на 41 години, като се смяташе, че е натрупал огромно състояние. Съобщението за преврата дойде само няколко минути след като националният избирателен орган обяви, че Бонго е спечелил трети мандат на изборите в събота с 64,27% от гласовете.

Основната габонска опозиция, водена от университетския професор Алберт Ондо Оса, обвини Бонго в "измама" и поиска той да предаде властта "без кръвопролития".

През уикенда превратаджиите въведоха комендантски час, който в сряда беше удължен до второ нареждане, и спряха достъпа до интернет в цялата страна. След телевизионното обръщение, интернетът беше възстановен. На няколко френски медии, които бяха спрени в бурния период след изборите, беше разрешено да възобновят дейността си.

Още: Заради преврата: МВнР препоръчва да не се пътува до Габон

Изборите в Габон през 2016 г. бяха белязани от смъртоносно насилие, след като според официалното преброяване Бонго изпревари съперника си Жан Пинг само с 5500 гласа. През 2018 г. Бонго получи инсулт, който го извади от строя за 10 месеца и подхрани обвиненията, че е медицински негоден да заема поста.

Централноафриканската държава с население от 2,3 милиона души е управлявана от семейство Бонго повече от 55 от 63-те години след обявяването на независимостта ѝ от Франция през 1960 г.

Международната реакция на преврата беше бърза: ООН категорично осъди преврата, като призова военните да гарантират физическата безопасност на Бонго и семейството му. Белият дом заяви, че следи отблизо ситуацията, а Африканският съюз заяви, че "категорично осъжда" заявения преврат като нарушение на неговия устав. Същото направиха Великобритания и Франция, ккато и Германия, която обаче посочи, че имало "основателни опасения" за прозрачността на изборите. Русия заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от ситуацията, а Китай призова "всички страни" в Габон да гарантират безопасността на Бонго.

Президентът на Нигерия Бола Тинубу заяви, че е в контакт с други африкански лидери във връзка със "заразителната автокрация, която наблюдаваме да се разпространява на нашия континент". От 2020 г. насам военни преврати бяха извършени в Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо и Нигер.

Още: ООН осъди преврата на военните в Габон

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com