Откриха племе алкохолици в Конго

25297
Откриха племе алкохолици в Конго
Снимка: N. Chaudhary / University of Cambridge

Британски антрополози са открили племе алкохолици в Африка – ловците и събирачи Мбенджеле БаЯка значително надвишават нормите на СЗО по употреба на алкохол.

Причина са станали икономическите промени, повлияли върху начина на живот и вероятно върху психиката на пигмеите. Ръстът на употреба на алкохол се е отразил на тяхното здраве и е повишил нивото на насилие. Изследователите се надяват, че информирането на членовете на това племе за вредата от алкохола ще позволи да се намали неговата употреба, но в дългосрочна перспектива са необходими комплекса мерки, която да подобрят социално-икономическото положение на коренните народи.

Племе от Амазония може да е ключът към справяне с деменцията

Племе от Амазония, чийто обем на мозъка на членовете намалява със 70 процента по-бавно от този на западняците, може да е ключът към изб...

Мбенджеле БаЯка (Mbendjele BaYaka) е коренно племе ловци и събирачи от Конго. Това е една от няколкото популации пигмеи, живеещи в тропическите гори на Централна Африка. Исторически те са разчитали на натуралното стопанство – това означава, че продукти се произвеждат само за удовлетворяване на собствените потребности, без участието им в размяна или търговия.

Но увеличеното изсичане на горите и местните природозащитни инициативи принудели племето да уседне и да търси работа, което е повлияло на начина му на живот, психическото състояние и нивото на употреба на алкохол.

Много от членовете на племето отбелязали, че пият, за да се избавят от преживявания, тъга и мрачни мисли. Сред коренното население на Конго като цяло са доста разпространени депресиите и самоубийствата поради бедност, урбанизация, липса на културна приемственост.

Проблемите, свързани с алкохола, отдавна се смятат за един от основните рискове за здравето на коренните народи. Но поради отдалечеността и разпръснатостта на племената ловци и събирачи в Африка изучаването им било проблематично. Това са успели да направят антрополозите от Кеймбриджкия университет. Те са изложили детайлите от своето изследване в статия в изданието PLOS ONE.

Какъв е животът на последното племе от каменната ера?

Отровни стрели, ножове, копия, брадви, камъни - всички те са използвани и размахвани яростно. През годините, посланието на местните жит...

Изследователите наблюдавали три селища на Мбенджеле БаЯка в гората Ндоки в Конго. Оказало се, че почти половината от членовете на племето значително надвишавали определената за безопасна от СЗО доза алкохол – 20 мл наведнъж за жени и 30 мл – за мъже. С изключение на пълните трезвеници повечето употребявали алкохол минимум три пъти седмично, но мнозина можели да пият и цяла седмица.

Най-често местните пиели по 2,3-4,2 дози наведнъж, но количеството можело да превишава и 10 дози. Мъжете употребявали повече алкохол от жените, но бременността за последните не била повод за отказ – около 40% от тях пиели по време на износването на детето и в периода на кърмене. Основно жителите на племето предпочитали местно произведен алкохол.

Годишната употреба в етилов алкохол се изчислява на 11,4 литра на човек – 15,4 литра за мъжете и 8,7 литра за жените. Средно в Конго мъжете употребяват около 12,4 литра етилов алкохол на година, а жените – 2,8 литра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com