Защо пигмеите са толкова ниски?

43213
Защо пигмеите са толкова ниски?
Снимка: Thinkstock

Американски учени от университета "Пен стейт" в щата Пенсилвания обясниха на какво се дължи ниският ръст на пигмеите - той име е дал предимство, когато са странствали в гъстите джунгли, пише в. "Дейли мейл".

Освен това малкото по размери тяло изисква по-малко храна за поддържането му и отделя по-малко топлина. При все това не всички африканци пигмеи имат едни и същи мутации. Което подсказва, че те са настъпили много по-скоро, отколкото се считаше досега.

Физическата активност е полезна за мозъка на децата

Американски специалисти са установили в първото по рода си проучване, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, пише в. "...

Фенотипът е генетичен термин, който характеризира външно някаква прилика. Така например хората със сини очи си приличат по този белег, въпреки че генетично те могат да бъдат доста отдалечени. Фенотипът на пигмеите съществува в Африка, в Югоизточна Азия, във Филипините и потенциално в Южна Америка. При тези хора той се асоциира с ловците-събирачи, които не се занимават със земеделие. За да се изхранват, те ловуват малки и големи животни, събират плодове и насекоми.

"Учудващо е как пигмеите са се приспособили към враждебната среда, която ги дебне в дъждовните гори, коментира ръководителят на изследването Джордж Пери. Не се живее лесно в такива условия заради големите горещини и непоносимата влага. Храната е много ограничена, с особено когато не са узрели плодовете!"

Пери и колегите от екипа му изследвали пигмеите от района на Батва в Уганда и сравнили начина им на живот със съседите им от областта Бакига, занимаващи се със земеделие и с които редовно търгували. Наблюдавани били и ловците-събирачи от близкия район Бака, който е осеян с дъждовни гори.

Средният ръст за пигмеите от Батва се оказал 152 сантиметра за мъжете и 122 сантиметра за жените. Техният нисък ръст не се обуславял от една генетична мутация, която се наблюдава в повечето форми на наниазъм при джуджетата. При ловците-събирачи на Бава се наблюдавало голямо разнообразие от генетични промени в целия геном, който влияе на ръста.

Антиперспирантите могат да влошат положението с изпотяването

Антиперспирантите, които използваме за да потискаме потта, могат да предизвикат още по-лоша миризма, като увеличат броя на виновните за...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com