Рапър и 16 активисти осъдени на затвор в Ангола по обвинение в заговор

2314
Рапър и 16 активисти осъдени на затвор в Ангола по обвинение в заговор
Снимка: Getty Images/Guliver

Анголският рапър и активист Луати Бейрео, яростен критик наавторитарното управление в страната му, е осъден на 5 години и половина затвор по обвинения за опит за сваляне на президента Жозе Едуардо дош Сантош.

Бейрео беше осъден заедно с 16 негови колеги активисти, които получиха присъди от 2 до 8 години затвор в столицата Луанда, съобщава АФП.

Президентът на Ангола слиза от поста след 40 години управление

Държавният глава на Ангола Хосе Едуардо душ Сантуш възнамерява да се оттегли от поста през 2018 г., след близо 40-годишен мандат като п...

Рапърът, известен също и с името Иконокласта, е обвинен в „бунт срещу президента на републиката, престъпно сдружаване и фалшифициране на документи, а предполагаемият лидер на групата е осъден на 8 години и половина за „заговор“.

Групата от активисти беше задържана миналият юни за обсъждане на книга за ненасилствена съпротива, като Бейрео продължи гладната си стачка като протест в продължение на 5 седмици. Групата отрича обвиненията срещу тях и казват, че действията им срещу 37-годишното управление на Дош Сантош, са мирни. Анголският президент заяви, че ще се оттегли през 2018 година, въпреки че неговото изявление беше посрещнато със скептицизъм от вътрешни и международни наблюдатели.

Правозащитни групи осъдиха присъдата, оповестена на 28 март, като „Амнести“ определени задържането на активистите като „пародия на правосъдие“.

Автор: Руслан Трад

 

Ангола обявиха исляма за секта и го забрани

Ангола забрани ислямското вероизповедание, като властите наредиха да бъдат затворени всички джамии, предаде БГНЕС. В съобщение на мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com