Русия може да атакува НАТО от Африка - вече подготвя условията

13512
Русия може да атакува НАТО от Африка - вече подготвя условията
Снимка: SIPRI

Русия се стреми да разшири влиянието си в Африка отвъд региона Сахел и е избрала за тази си цел Того. Има съобщения за малък, но потенциално нарастващ брой руски военни съветници в западноафриканската страна и това показва, че Москва и Ломе засилват връзките си.

Целите на Русия

Кремъл вероятно се стреми да използва Того като логистичен възел за подкрепа на други свои операции в Африка, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: НАТО се нуждае от нещо повече от пари, за да реши проблема с Русия

Възможно е също така Русия да има дългосрочна цел да си осигури пристанище в Атлантическия океан - именно в Того, което би подкрепило стратегическите усилия на Кремъл да увеличи заплахата за фланговете на НАТО чрез базиране на африканския континент.

Москва ще трябва да се сблъска с различните партньорства на Того със западни партньори като например САЩ, но едно бъдещо засилване на нестабилността в страната може да накара правителството в Ломе да засили още повече връзките си с Русия, добавят от ISW.

Сътрудничеството Русия-Того

Базираният във Франция сайт за разследващи новини Africa Intelligence съобщи на 19 февруари, че контингент от 30 руски военни съветници, които наскоро са пристигнали в Того, помагат на тогоанските войски да изградят нов военен лагер на границата с Буркина Фасо, където действа военно правителство след преврат. Целта на лагера е да се защитава от салафитско-джихадистките атаки, които до голяма степен идват от Буркина Фасо.

Още: Лойд Остин: Ако Украйна падне, НАТО ще воюва с Русия (ВИДЕО)

Присъствието на руски военни съветници бележи разширяване на руско-тогоанското военно сътрудничество, което се разраства от 2022 г. насам. Москва достави три бойни хеликоптера Ми-35 и два транспортни хеликоптера Ми-17 на Того в края на 2022 г. Тази сделка утвърждава Русия пред Франция и САЩ като водещ доставчик на военно оборудване в страната от 2012 г. до 2022 г., според индекса на стойността на тренда на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Стойността на индикатора измерва обема на трансфера на военни способности, а не финансовата стойност на трансфера на оръжия.

Сигнал от Украйна

Защо ISW смята, че Кремъл се стреми да използва Того като логистичен възел за подкрепа на други свои операции в Африка? Националният център за съпротива на Украйна, който е управлявана от украинските специални сили организация за информационни операции и партизанска подкрепа, заяви на 24 февруари, че руските въоръжени сили планират да изпратят новосформирани "африкански експедиционни сили" в Того през март 2024 г. Експедиционните сили ще подкрепят действащия президент на предстоящите избори през 2025 г.

От Националния център за съпротива също така заявиха, че това ще бъде първата стъпка от по-големи усилия за осигуряване на руска военноморска база в Того. Военноморската база ще засили логистичния коридор, свързващ руските наемнически бази от Либия, през Буркина Фасо и Мали, до Гвинейския залив. Този предполагаем план прилича на други видове руски ангажименти в Африка, които Кремъл описва като "пакет за оцеляване на режима".

Още: Война Русия-НАТО: Германия подготви сценарий фаза по фаза

През февруари 2024 г. Кралският институт на обединените служби, базиран в Лондон, публикува доклад, основан на вътрешни руски документи, който потвърждава, че Русия изрично преследва колониална стратегия, основана на завладяване на елита в Африка. Кремъл използва официалната държавна власт и неконвенционалните военни части - като ЧВК "Вагнер" и руското разузнаване - за да предложи на местните елити военна подкрепа, съюзничество в международни органи и информационни кампании за увеличаване на вътрешната подкрепа. В резултат на това Русия увеличава влиянието си върху целевите правителства и ги изолира от Запада.

Снимка: Getty Images

ЧВК "Вагнер" и действията ѝ в Африка

Мрежата на "Вагнер" в Централна Африка предлага проект за подобна регионална логистична мрежа. В Камерун шепа оперативни работници на наемническата група използват добрите отношения на Кремъл с дългогодишния диктатор на страната, за да получат достъп до камерунските пристанища. "Вагнер" използва пристанищата за внос и износ на стоки и оборудване, свързани с основния театър на операциите ѝ в съседната Централноафриканска република.

Того обаче не се нуждае от същата степен на подпомагане на сигурността като Буркина Фасо и Мали, които са в епицентъра на салафитско-джихадисткото въстание в Сахел. И двете държави са изпратили руски наемници за борба с бунтовниците.

Още: "Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин

Дългосрочна цел - конфронтация с НАТО

Възможно е Кремъл да има и дългосрочна цел да си осигури пристанище в Атлантическия океан в Того, за да подкрепи стратегическите си цели за разширяване на още един фланг, от който да заплашва НАТО с военноморски бази в Африка. В оценката на Украинския център за съпротива се казва, че Русия цели да си осигури военноморско базиране в Того като част от логистичен коридор. През последните години обаче Кремъл се стреми да разшири военноморското си базиране и в други части на Африка. Тези усилия имат за цел да разширят военния му отпечатък и да компенсират затварянето на проливите Босфор и Дарданели от страна на Турция след началото на руското нахлуване в Украйна през 2022 г. Това не позволява на Руския черноморски флот да подкрепя дейността си в Средиземно море и Сирия.

Русия многократно е подкрепяла фракции в Судан, за които смята, че ще следват споразумението от 2017 г. за пристанище на Червено море, и се опитва да си осигури средиземноморско пристанище в Либия.

Още: "Ще има пряк сблъсък Русия-НАТО": Кремъл след думите на Макрон за войски в Украйна

Крилати ракети към НАТО от Африка?

Руските пристанища в Африка биха представлявали дългосрочна стратегическа заплаха за НАТО, тъй като подкрепят целта на Москва да разполага с постоянни сили, способни да заплашват критичната инфраструктура на НАТО с удари с крилати ракети с голям обсег от морето, анализира ISW.

Руската стратегия и доктрина подчертават важността на изпреварващото разполагане на военноморски сили, за да се установи възпиране и да се създадат благоприятни условия за последващ конфликт. Тя определя военноморските сили като критичен инструмент за конвенционална "атака на критично важни наземни съоръжения" от морето в кратък срок, за да се унищожи военният и икономическият потенциал на противника, аргументират се американските експерти.

Военноморската дейност на Москва в Средиземно море представлява ясна опасност за Европа. Италиански депутат и бивш ръководител на италианските въоръжени сили заяви през януари 2024 г., че Кремъл ще базира атомни подводници в Либия, ако си осигури база. Една руска военноморска база в Тобрук би поставила по-голямата част от Централна и Южна Европа в обсега на руски фрегати и подводници с крилати ракетни системи "Калибър".

Още: Война на Русия с ЕС - с какво и как ще отговори НАТО: Коментира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Базирането на Русия в Гвинейския залив би създало алтернативен, но по-ограничен фланг към Средиземно море и би приближило руските военноморски платформи до САЩ. Руските атомни подводници в Атлантическия океан биха преминали покрай главния контролен пункт на НАТО към океана в британската територия Гибралтар, което увеличава риска за НАТО, твърдят от ISW. Атомни подводници със системи "Калибър" също биха били в обсега на удар по Гибралтар, след като достигнат мавританското крайбрежие.

През януари 2023 г. Русия изпрати фрегата от клас "Адмирал Горшков" да проведе учение за нанасяне на удар с хиперзвукова ракета в Атлантическия океан чрез компютърна симулация, с което подчерта намерението си да проектира военноморска мощ в района.

Препятствия пред Москва - САЩ има връзки с Того

За да постигне целите си, Русия ще трябва да се справи с конкуренцията с останалите западни партньори на Того. Африканската страна е една от петте крайбрежни западноафрикански държави, които получават подкрепа от американския Закон за глобалната нестабилност (Global Fragility Act - GFA), който подкрепя дългосрочни, ръководени от местните власти планове за повишаване на устойчивостта на общността и отстраняване на основните политически причини за нестабилността. Програмата представлява цялостен правителствен план, включващ Министерствата на отбраната, Държавния департамент на САЩ и Агенцията за международно развитие на САЩ.

Едно бъдещо засилване на нестабилността обаче може да накара правителството на Того да заздрави връзките си с Русия. Влошаването на ситуацията със сигурността в северната част на Того би застрашило продължаващата подкрепа на западните партньорства и би довело до по-милитаризирани политики, които благоприятстват сътрудничеството с Кремъл.

Още: Война Русия-НАТО: Германия подготви сценарий фаза по фаза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com