X
 
 

Силите на Хафтар завзеха град Сирт в Либия

2093 0
Силите на Хафтар завзеха град Сирт  в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver
Ареф Али Найед, представител на Абдула ал Тани, ръководителят на временното правителство в Източна Либия, заяви пред РИА Новости, че град Сирт и околностите му са под пълния контрол на Либийската национална армия (МНА) на Халифа Хафтар.

Сирт е разположен на брега на Средиземно море.

По-рано имаше съобщения, че Сирт е попаднал под контрола на Хафтар, но по-късно ръководителят на руската контактна група по урегулиране на ситуацията в либия Лев Денгов заяви, че силите на правителството на националното споразумение (ПНС) на Файез Сарадж са се върнали в града и са завзели отново позициите си.

"От тази сутрин (вторник. - Ред.) Сирт и всички околни райони са под пълен контрол на Либийската национална армия, която се ръководи от законно избрания парламент на Либия, Камарата на представителите в Бенгази", заяви Найде, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Според него съобщаването на обратното е „основано на дезинформация от ПНС.

ЕС предупреди за предстояща ескалация в Либия

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел на ЕС предупреди днес, че в района на либийската столица Т...

Найде отбеляза, че училищата и болниците са отворени отново в Сирт, а на градската комисия по безопасност е възложено да осигури предоставянето на основни стоки и услуги на населението: хляб, лекарства, чиста вода, електричество и комуникации.

Освен това той изрази мнение, че лоялните на ПНС формации ще напуснат Триполи, за да защитят град Мисурата, който се намира северозападно от Сирт.

След свалянето и убийството на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия на практика престава да функционира като единна държава. В страната цари двойна власт. Избраният от народа парламент седи на изток, а на запад, в столицата Триполи, правителството на Националното споразумение, начело с Файес Сарадж, сформирано с подкрепата на ООН и Европейския съюз. Властите на източната част на страната действат независимо от Триполи и си сътрудничат с армията на Хафтар, която от април не спира да се опитва да превземе Триполи.

От 2014 г. до декември 2016 г. Сирт беше контролиран от джихадистите на Ислямска държава.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално