Защо в Африка умират толкова много хора по пътищата

2391
Защо в Африка умират толкова много хора по пътищата
Снимка: istockphoto

По улиците и пътищата на Африка хората мрат като мухи. Там опасността е доста по-висока, отколкото в останалите континенти, сочи статистиката. По данни на Световната здравна организация (СЗО), жертвите на ПТП в Африка възлизат на 26,6 на 100 000 души население. А това е три пъти повече от средното в Европа. Това е най-лошият показател в световен мащаб. Вярно, че първото място по жертви от катастрофи по пътищата се заема от една страна извън Африка - Доминиканската република, но след нея се нареждат Зимбабве, Малави, Либерия, Еритрея. В тази черна статистика африканските държави окупират всички места между 2 и 25, чак на 26-о място се появява Венецуела.

Корупцията е тежък проблем

Сред особено опасните улици и пътища са тези в Кения - там броят на жертвите на ПТП спрямо населението расте с всяка изминала година. В последната класация Кения е на 12 място с 48 жертви на всеки 100 000 души население.В /ътрешният министър беше принуден да оповести драконовски мерки срещу шофьорите, които не спазват правилника. Той заяви, че правилата важат за всички - независимо от тяхната позиция или служба. А това явно означава, че едни нарушители понасят наказание, а други - не. И така стигаме до проблема с корупцията, който очевидно съществува в редица африкански държави.

В ЮАР няколко кампании от последните години доведоха до подобряване на показателите: там жертвите възлизат на 22,2 на 100 000 души население. За африканския континент този показател изглежда добре, но в сравнение с европейските държави той все още е критичен. В Германия, например, по улиците и пътищата загиват 4 на 100 000 души. Дори в България, която е на опашката в ЕС по брой на жертвите по улиците и пътищата, според статистиката загиват по-малко от 10 на 100 000 души.

Един от ключовите фактори и в ЮАР е употребата на алкохол. А разпространената корупция сред пътните полицаи създава допълнителни условия за нарушаване на правилата и опасно шофиране. В Кения избуяващата корупция също дава сериозен принос към кръвопролитията по улиците и пътищата. В интервю за ДВ една инструкторка в Найроби казва, че кенийците масово си купуват шофьорски книжки без нито час практика зад волана.

Кога африканците ще разберат за какво става дума?

В Нигерия автомобилните катастрофи са сред най-честите причини за смърт - редом с въстанията и бандитските войни. В тази голяма страна загиват по над 40 души на 100 000 население. Там, както и в много други африкански страни, липсва добра мрежа за обществен трарспорт, а доколкото я има, превозните средства (най-вече автобуси и бусчета) са в много лошо състояние. При тези превозни средства техническите прегледи са по-скоро пожелание, което пък предопределя честото им участие в ПТП. В Кения аналогичен е проблемът с местните мотоциклетни таксита, известни още като "Бодабода". Те са любимо средство за придвижване, но в същото време особено често са замесени в катастрофи по улиците и пътищата. Ето защо кенийската Служба за транспорт и сигурност в момента залага най-вече на ограмотяването на участниците в движението. Неин представител казва пред ДВ, че в службата са оптимисти, защото смятат, че водачите вече разбират за какво става дума, а посланието на властта е достигнало до участниците в движението.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com