11 смъртни случая в Бразилия при тест на лекарство срещу COVID-19

4388
11 смъртни случая в Бразилия при тест на лекарство срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Третирането с лекарство против малария завърши фатално за повечето пациенти, болни от коронавирус, върху които е било тествано в Бразилия. Дозата е била прекалено висока и е отключила смущения на сърдечния ритъм, съобщава БГНЕС

В цял свят в момента учените търсят лекарство и ваксина срещу новия вид коронавирус. Освен нови препарати, има многобройни изследвания дали вече познати медикаменти няма да помогнат и срещу SARS-CoV-2.

Тръмп: Хидроксихлорохин и азитромицин може да променят историята на медицината

Комбинация от лекарствата хидроксихлорохин и азитромицин "има реален шанс да се окаже ключова в цялата история на медицината". Това нап...

Според някои експерти лекарството срещу малария "Резохин" би могло да помогне, като особено ценно е съдържащото се в него вещество хлорохин. Няколко изследвания в Китай и във Франция са доказали, че то забавя разпространението на коронавируса и по този начин могат да бъдат намалени влошаването на здравословното състояние на пациента и смъртните случаи.

Това накара много държави да започнат собствени изследвания за въздействието на лекарството срещу малария, сред които е и Бразилия.

Втората фаза от такова изследване в страната обаче се разви трагично, след като от 81 пациенти с коронавирус 11 починаха от смущение на сърдечния ритъм или увреждане на сърдечния мускул, пише австрийският сайт ое24.

Виновник за това се оказаха високите дози хлорохин, съчетани с антибиотика Азитромицин. Тъй като повечето пациенти с Covid-19 са били по-възрастни от средната възраст на пациентите с малария и са имали предишни здравословни проблеми, този коктейл се е оказал особено опасен.

Вирусолог не смята, че коронавирусът ще мутира в по-смъртоносна версия

Всеки ден, уверено, макар и с малки крачки вървим към опознаването на коронавируса. Той комбинира характеристики на други вируси по уни...

Изследването е финансирано от държавния бюджет на Бразилия, а първоначалните резултати от него са публикувани в портала MedRxiv. Не е имало плацебо група. На половината от участниците в изследването в продължение на 5 дни са давани дози от 450 милиграма хлорохин. Останалата половина е получавала в по над 600 милиграма дневно в продължение на 10 дни, въпреки че според китайските и американските експерти такава доза е прекалено висока.

В резултат на изследването при пациентите с по-високата доза смущенията в сърдечната дейност са се появили в рамките на 2-3 дни и на шестия ден 11 от тях са починали, което довело до спирането на проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com