Американска медия: Тръмп реши да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата

2794
Американска медия: Тръмп реши да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп е взел решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Това съобщава сайтът Axios, който се позовава на два свои независими източника.

Детайлите относно процедурата по излизане в момента са в процес на работа. Основният въпрос е какъв точно курс ще възприеме САЩ – ще излезе изцяло от подписаното от Барак Обама споразумение, което ще отнеме 3 години, или ще се оттегли от договора за борба с климатичните промени под егидата на ООН. Вторият вариант е по-бърз, но и много по-драстичен подход.

Тръмп може и да реши САЩ да се включи в Парижкото споразумение за климата

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън подписа споразумение, с което Вашингтон призава климатичното споразумение от Париж. Това стана...

Решението на Тръмп идва след като в рамките на формата Г-7 той не даде категоричен отговор дали САЩ остава част от споразумението или не. Излизането от Парижкото споразумение напомня за неучастието на САЩ в Протокола от Киото – първото мащабно глобално споразумение за борба с климатичните промени, чиято основна цел беше намаляването на отделяните вредни емисии.

Иначе намеренията на Тръмп относно климата станаха кристално ясни в края на март тази година. Тогава той спря няколко мерки на Барак Обама в тази насока.

На първо място Тръмп прекрати действието на задействан през 2013 година план за борба с последиците от промяната в климата, фокусиран върху три области – намаление на въглеродните емисии, подготовка на инфраструктурата за последиците от климатичните промени и превръщане на САЩ в глобален лидер в борбата с климатичните промени. Също през 2013 година Обама разпореди на щатските правителства да започнат подготовка за промяната на климата, като беше създаден специален съвет на национално ниво, но Тръмп спря инициативата. През 2015 година Обама задейства план с конкретни цели за намаление на вредните емисии – намаление с 32% на вредните емисии до 2030 година спрямо нивото от 2005 година. Планът обаче беше обжалван пред Апелативния съд в окръг Колумбия и затова така и не тръгна реално, а сега Тръмп окончателно го спря. Мораториумът върху програмата на федералното правителство за отдаване на нови земи, собственост на федералното правителство, за разработка на въглищни мини, беше може би най-сериозната инициатива на Обама, която Тръмп отмени. Последната голяма мярка на Обама по отношение на климата беше заповедта Федералната агенция за защита на околната среда да поеме задачата да защитава водните ресурси на САЩ от замърсяване. Специално агенцията пое грижата на езера и други, малки водни обекти. Тръмп промени и това, защото това бил един от най-лошите примери за федерално управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка