Американският Сенат ще одобри новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР до края на седмицата

1235
Американският Сенат ще одобри новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР до края на седмицата
Снимка: Gettyimages

Членовете на американския Сенат са постигнали съгласие да прокарат гласувания преди денонощие пакет от мерки срещу Русия, Иран и Северна Корея, като това трябва да стане до края на седмицата. Това потвърди сенатор Боб Кокър, председател на сенатската комисия по външна политика, предаде Reuters. Ако действително се случи така, остава само американският президент Доналд Тръмп да одобри пакета, което далеч не е 100% сигурно.

Всъщност законопроектът се връща в горната камара на Конгреса, след като Камарата на представителите добави санкции и срещу Северна Корея. Санкциите включват блокиране на авоари и забрана за пътуване на американска територия за лица и фирми, които подпомагат ядрената и ракетната програма на КНДР, както и износът на азиатската държава по море.

Зам.-председателят на ЕК замълча за европейската реакция относно новите санкции на САЩ срещу Русия

Нека председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да коментира въпроса с приетия от Камарата на представителите на американския...

Най-важната промяна от гледна точка на Тръмп ще е възможността Конгреса да блокира всяка негова инициатива за промяна на режима на санкции срещу Русия, Иран и/или КНДР. А след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди, че "Америка на първо място не означава ЕС на последно", визирайки частта с налагане на санкции за физически и юридически лица, участващи в енергийни проекти с руски компании, то и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално изрази руската позиция след гласуването в долната камара на Конгреса: "Това са доста тъжни новини от гледна точка на руско-американските отношения. Говорим за изключително неприятелски акт". Москва обаче ще изчака с официална реакция и евентуално експулсиране на американски дипломати в отговор на очертаващия се нов закон, според който Русия ще загуби две свои дипломатически представителства на американска територия окончателно, след като още по времето на Барак Обама те ѝ бяха отнети.

Според конгресмена-републиканец Ед Ройс, който е председател на комисията по външните отношения към Камарата на представителите, Тръмп няма да има избор и ще трябва да одобри закона – защото освен в долната камара, той беше приет на първо четене много убедително и в Сената, само с два гласа „против”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка