Юнкер към САЩ за новите санкции срещу Русия: Америка на първо място не означава ЕС на последно място

8935
Юнкер към САЩ за новите санкции срещу Русия: Америка на първо място не означава ЕС на последно място
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз е готов „да действа до дни“, ако евентуалните бъдещи санкции от страна на САЩ срещу Русия засегнат енергийната сигурност на ЕС. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Reuters.

“Американският законопроект може да има непредумишлени едностраннни ефекти, които да засегнат енергийните интереси на ЕС. Затова днес (26 юли) Европейската комисия заключи, че ако опасенията ни не бъдат взети предвид, сме готови да реагираме в рамките на няколко дни. Америка на първо място не означава интересите на ЕС на последно място. Тясното сътрудничество между съюзници е в основата на изпълнението на Минските споразумения“, обясни председателят на ЕК.

Зам.-председателят на ЕК замълча за европейската реакция относно новите санкции на САЩ срещу Русия

Нека председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да коментира въпроса с приетия от Камарата на представителите на американския...

Като цяло приетият от Камарата на представителите на Конгреса закон, който тепърва трябва да мине пак през Сената и да бъде одобрен от американския президент Доналд Тръмп, отрази някои от исканията на ЕС. Все още обаче остава проблемът, че САЩ може да наложи санкции, включително запор на активи, на европейски компании, които развиват дейност на американска територия и същевременно участват в реализацията на енергийни проекти заедно с руски компании.

На практика гласуваният тази нощ законопроект дава възможност на Конгреса да налага вето на каквито и да е самостоятелни инициативи на Белия дом да облекчи санкциите срещу Русия, Иран и/или Северна Корея. Освен това сакнциите от 2016 година срещу Русия, които бяха наложени от режима на Барак Обама, вече се превръщат в закон, уточнява The Hill. Това означава, че Русия няма да може да използва два имота за дипломатически мисии - забрана, наложена още от Обама.

Съгласно новите мерки се съкращава максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират в черния списък на САЩ още от времето на Обама, на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор - на 30 дни. Документът също така предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка. Беше изрично изяснено обаче, че американски проекти за проучване и добив на петрол и природен газ извън американска територия ще бъдат засягани само и единствено ако в тях има руско участие от над 33% и не говорим за руска компания в черния списък на САЩ. Срещу Иран пък има санкции заради иранската ракетна програма, а срещу Северна Корея се включват санкции заради използване на робски труд за развитие на ядрената и ракетната програма на КНДР, както и срещу севернокорейския износ.

Точно санкциите срещу руските енергийни проекти, които влияят на цели 8 енергийни проекта, сред които и такива от потенциална полза за България и участие имат както европейски, така и руски компании, принудиха Европейската комисия да предвиди спешно обсъждане на случилото се още днес (26 юли). Още след като Сенатът одобри първия пакет от мерки, Германия и Австрия излязоха с обща декларация срещу действията на САЩ.

Конгресът в САЩ одобри затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР, Тръмп е на ход

Без никакви изненади и със съкрушително мнозинство Камарата на представителите на американския Конгрес прие пакета от мерки, с които на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа