„Амнести Интернешънъл“: Венецуела е извършила престъпления срещу човечеството

4404
„Амнести Интернешънъл“: Венецуела е извършила престъпления срещу човечеството
Снимка: Getty Images/Guliver

"Амнести Интернешънъл" заяви официално, че венецуелските власти са извършили престъпления срещу човечеството в репресиите си срещу антиправителствените протести и призова Международния наказателен съд за разследване.

Групата за права заяви, че правителството на президента Николас Мадуро е отговорило със "системна и широко разпространена политика на репресии" в края на януари, когато протестите анти-Мадуро заляха страната, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент, предава БГНЕС.

Гуайдо официално пожела военна подкрепа от САЩ

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, официално е поискал подкрепата на американските военни в продължаващата политически и ...

Опонентите на Мадуро са били подложени на мъчения и убийства по време на протестите, заяви групата.

„Естеството на нападенията..., нивото на координация от страна на силите за сигурност, както и признаците на подобни модели през 2014 и 2017 г., карат Амнести Интернешънъл“ да вярва, че венецуелските власти са извършили престъпления срещу човечеството”, се казва в изявлението.

Мадуро, политическият наследник на покойния ляв лидер Уго Чавес, ръководи спиралата на политическата и икономическа криза във Венецуела от встъпването си в длъжност през 2013 година.

Той беше преизбран за втори мандат през май 2018 г., при гласуване, бойкотирано от опозицията и отхвърлено от голяма част от международната общност.

САЩ с нова порция санкции срещу Венецуела

Министерството на финансите на САЩ добави две компании и два кораба към списъка със санкции срещу Венецуела, като публикува подробности...

Гуайдо, лидерът на контролирания от опозицията законодателен орган на Венецуела, се обяви за действащ президент на 23 януари. Оттогава той е признат от повече от 50 страни, водени от САЩ.

През февруари Амнести изпрати мисия за установяване на фактите в страната последващите репресии. Базираната в Лондон правозащитна група заяви, че най-малко 47 души са били убити по време на протестите от 21 до 25 януари. Най-малко 33 души са били застреляни от силите за сигурност, а шестима - от правителствени поддръжници. Единадесет са смъртните случаи в извънсъдебни екзекуции, се казва в изявлението.

Повече от 900 души, включително деца, са били произволно задържани през същия период, заяви групата, призовавайки Съвета на ООН по правата на човека и Международния наказателен съд да разследват случая. Нейният екип констатира, че престъпленията и нарушенията на правата на човека са извършени в "нападение, планирано и водено от силите за сигурност срещу лица, идентифицирани като опоненти или смятани за опоненти, особено в бедните райони".

Самият Мадуро "е знаел за тези публични и ужасяващи действия и не е предприел никакви мерки, за да ги предотврати или разследва", се казва още в изявлението.

Заместникът на Гуайдо ще лежи във военен затвор във Венецуела

Върховният съд на Венецуела разпореди заместника на лидера на опозицията Хуан Гуайдо - Едгар Самбрано да бъде задържан в следствения ар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com