Байдън: Ако Путин имаше поне малко достойнство, щеше да спре войната още днес (ВИДЕО)

6513
Байдън: Ако Путин имаше поне малко достойнство, щеше да спре войната още днес (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г., предаде Ройтерс.

„С приближаването ни към Новата година е важно американците – а и светът – да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.“, заяви Байдън на пресконференция със Зеленски. Той каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Командир на HIMARS предаде писмо и медал на Джо Байдън чрез Зеленски (ВИДЕО)

Командир на артилерийско звено, използващо американската система за залпов огън HIMARS, е човекът, чието писмо украинският президент Во...

Байдън към Зеленски: За мен е чест да сме до вас, обединени в защита срещу бруталната война на Путин (ВИДЕО)

Байдън заяви, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда долара, включително системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. 

Зеленски каза, че американското обещание за предоставяне на системата „Пейтриът“ е важна стъпка към създаване на ефективен въздушен щит. „Това е единственият начин, по който можем да лишим терористичната държава от нейния основен инструмент за терор – възможността да поразява нашите градове, нашата енергетика“, заяви той на пресконференцията в Белия дом. „Ние обсъждаме санкции и правен натиск спрямо терористичната страна Русия“, каза Зеленски. По думите му „справедлив мир“ с руснаците означава да не се правят компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Байдън каза още, че САЩ споделят същото виждане за „свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна“. Той заяви, че Зеленски е готов да се стреми към „справедлив мир“, но руският президент не показва признаци да иска да спре конфликта. Според Байдън Путин няма намерение да спре „тази жестока война“.

Зеленски пристигна в САЩ (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в САЩ. Това е първият път, в който той напуска границите на Украйна от 24 февр...

„Мисля, че имаме обща визия и че свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна е визията – и двамата искаме тази война да приключи“, каза Байдън пред репортери в сряда. „И двамата искаме това да свърши и както казах, може да свърши днес, ако Путин имаше поне малко достойнство и постъпи правилно и просто нареди на войските да се изтеглят. Но това няма да се случи, няма да се случи сега. И така, какво следва?", попита американският президент.

Съединените щати и техните съюзници ще се съсредоточат върху това да продължат „да помагат на Украйна да успее на бойното поле“. "Зеленски може да успее на бойното поле с наша помощ и помощта на нашите съюзници. Така че, когато президентът Зеленски е готов да говори с руснаците, той да може да успее да постигне целите си, защото ще е спечелил на бойното поле“, подчерта Байдън.

„Мисля, че беше преди два дни, Путин каза, че войната е много по-трудна, отколкото си е мислел“, каза Байдън. „Той мислеше, че може да разбие НАТО, той мислеше, че може да разбие Запада, той мислеше, че може да разбие Алианса, той мислеше, че може да бъде добре дошъл при украинския народ, който говори руски език. Той сбърка, сбърка, сбърка”, каза още Байдън.

Самият Зеленски бе попитан какво ще се случи, след като Киев получи първата ПВО система Patriot. В отговор украинският президент заяви, че ще иска още и още системи. "Ще изпратим сигнал до Байдън, че искаме още такива системи. Ние сме разтревожени, това е нашият съюзник, а ние сме във война. Съжалявам", заяви Зеленски.

Зеленски ще иска 3 определени оръжия от Байдън, но едва ли ще ги получи

Когато украинският президент Володимир Зеленски кацне във Вашингтон в сряда, той ще носи със себе си една от най-големите си молби към ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com