Байдън удвои целта за намаляване на емисиите в САЩ до 50-52%

917
Байдън удвои целта за намаляване на емисиите в САЩ до 50-52%
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Джо Байдън удвои амбициите на САЩ за климата преди срещата на върха, обещавайки, че най-голямата икономика в света ще намали емисиите на парникови газове с 50 до 52 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г., предаде АФП.

Обещавайки мащабно екологизиране на американската икономика, Байдън актуализира целта в съответствие с Парижкото споразумение, поставена от бившия президент Барак Обама, с 26 до 28 процента намаление до 2025 г. в сравнение с 2005 г.

Великобритания ще бори въглеродните емисии с 1,4 милиарда долара

Великобритания планира да инвестира 1 милиард лири (1,39 милиарда долара) за намаляване на емисиите от промишлеността, училищата и болн...

Новата цел, която трябва да бъде официално обявена от Байдън днес, когато той свиква 40 световни лидери за виртуална среща на върха за Деня на Земята, има за цел да "предизвика“ света към увеличаване на амбициите и борба с климатичната криза", каза представител на администрацията пред репортери.

Сред 40-те лидери, които Байден ще приветства на двудневната среща, ще бъдат лидерите на Китай и Русия, както и папа Франциск.

"Над половината от световната икономика сега се насочва към намаляване на емисиите с глобални темпове, необходими за поддържане на обхвата от 1,5 градуса по Целзии", заяви източникът от Белия дом. "Нашата коалиция се разраства."

Очаква се премиерите на Япония и Канада, които са изградили ранни връзки с Байдън, да представят свои нови планове за климата на срещата на върха. Тази седмица Европейският съюз потвърди своите амбициозни цели, а бившата членка на блока Великобритания в навечерието на срещата на върха публикува цели за съкращения от 78% до 2035 г. спрямо нивата от 1990 г. Великобритания ще бъде през ноември домакин на конференция на ООН в Глазгоу, която има за цел да надгради Парижкото споразумение от 2015 г.

По времето на Парижкото споразумение бившият президент Барак Обама заяви, че Съединените щати ще намалят емисиите с 26 до 28 процента до 2025 г. - цел, която Байдън, бившият му вицепрезидент, сега драстично е увеличил.

Германия постигна целта си за намаляване на въглеродните емисии

През 2020 г. във връзка с пандемията от коронавирус Германия успя да изпълни поставените цели в областта на защитата на климата. Изводъ...

Действието на Байдън увеличава натиска върху Китай - най-големият в света емитер на въглерод. Отношенията на Китай със САЩ рязко се влошиха през последните години, но въпреки това Пекин се съгласи да си сътрудничат в областта на климата по време на посещението преди срещата на върха на Джон Кери, бивш държавен секретар на САЩ, който сега е пратеник за климата на Байдън. Президентът Си Цзинпин обеща миналата година, че Китай ще стане неутрален на въглерод до 2060 г., но природозащитниците отбелязват, че бавно намалява въглищата, което е най-замърсяващата форма на енергия, но в свързана с политическа чувствителност поради работните места в минната индустрия.

Сравненията между големите икономики са трудни, тъй като Съединените щати приемат за изходно ниво 2005 г., докато европейците използват 1990 г., датата, определена в знаковия Протокол от Киото. Но наскоро анализ на „Rhodium Group“ заяви, че целите на Байдън, които се очакват от седмици, са приблизително равни на амбициите на Европейския съюз, историческия шампион по международни действия в областта на климата.

Наследникът на Обама Доналд Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение, наричайки го несправедливо спрямо миньорите и енергийната индустрия. Но Съединените щати са на път да постигнат целите на Обама благодарение на ангажиментите на щатите, особено Калифорния, и рязкото намаляване на промишленото производство по време на пандемията от Covid-19. Въпреки това в доклад на ООН в края на миналата година се казва, че светът е в ход към затопляне от 3 градуса по Целзий - ниво, при което се очаква на планетата да се стопят много ледници и ледени покривки, ниско разположени области да бъдат потопени и все по-тежки суши, наводнения и бедствия да предизвикат глад и масова миграция.

Байдън предложи инфраструктурен пакет от 2 трилиона долара, в който основен акцент е екологизирането на икономиката, включително инвестиции във възобновяема енергия, електрически автомобили и обществен транспорт. Но голяма част от Републиканската партия на Тръмп продължава да бъде категорично против действията в областта на климата, поставяйки под въпрос дали Байдън може да гарантира ангажимент на САЩ в дългосрочен план.

Помощници на Байдън заявиха, че са се консултирали със синдикати, преподаватели, активисти и фирми, преди да излязат с целта и смятат, че разходите за инфраструктура могат да донесат икономическа полза чрез създаване на добре платени работни места. Байдън вече си е поставил за цел енергията в САЩ да стане напълно безвъглеродна до 2035 г., но Белият дом не е посочил точно как ще бъде постигната целта за 2030 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка