Белият дом не може да каже кога ще изпрати помощта за Украйна

1811
Белият дом не може да каже кога ще изпрати помощта за Украйна
Снимка: Getty Images

Високопоставен американски служител призна, че Вашингтон не може да предвиди кога ще бъде приет в Конгреса жизненоважния пакет с военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна.

Още: Испания ще предаде на Украйна още 20 танка Leopard 2A: Infodefensa

Говорейки за блокирания законопроект при посещението в Киев, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза: „Вече отне твърде много време. И аз знам това, вие знаете това. Няма да правя прогнози кога точно ще стане това, но работим, за да стане възможно най-скоро... но не мога да направя конкретна прогноза днес“, каза той пред репортери на пресконференция в украинската столица. Съливан каза още, че въпреки задържането на помощта, е „уверен“, че задънената улица ще бъде преодоляна. „Ще предоставим тези пари“, подчерта той.

Ще има ли нова партида ракети ATACMS?

Джейк Съливан отговори също дали САЩ са се съгласили да прехвърлят нова партида ракети ATACMS. На съвместен брифинг с ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак той беше попитан дали е вярно, че администрацията на президента на САЩ е разрешила прехвърлянето на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна, предаде агенция УНИАН. „Що се отнася до ATACMS, трябва да ви разочаровам, нямам какво да обявя публично по тази тема днес“, каза Съливан. Той отбеляза, че когато САЩ правят нещо и имат възможност да го обявят, те го обявяват. „Но ще кажа, че проведохме много конструктивни дискусии относно военната подкрепа и способностите, които са необходими, за да осигурим възможно най-ефективната подкрепа“, подчерта той.

"Украйна ще излезе от тази война суверенна, независима, свободна"

Съветникът обясни още как САЩ виждат победата на Украйна във войната, отприщена от Русия. „Украйна ще излезе от тази война суверенна, независима, свободна и способна да възпира бъдеща агресия, но и със силна жизнеспособна демокрация, с дълбоки демократични институции, с икономика, която расте не само в традиционната индустрия, но и във високите технологии и индустрии", където въвеждате иновации дори в лицето на руски атаки. Ето какво означава победа", подчерта той.

Още: За да спечели, Украйна трябва да научи уроците от Първата световна война

Според Съливан Русия вече е победена във войната. Той отбеляза, че в началото Русия се е стремяла да изтрие Украйна от картата на света, да изтрие самата идея за исторически украинци, но тези планове са претърпели поражение. Русия също загуби по време на атаката срещу Киев и не успя да свали демократично избраното правителство на Украйна. Русия не можа да сломи духа на украинския народ.

Още: Официално: ЕС предложи как да се помогне на Украйна с печалбите от замразените руски активи

„Планът, разработен от Русия и Путин в началото на войната, не беше изпълнен и никога няма да бъде изпълнен. Но това не е достатъчно. В крайна сметка трябва да видим обстоятелства, при които Украйна повече няма да страда от заплахата и нахлуването на руските войски и ще може да действат не само свободна и независима, но и защитена и в безопасност“, подчерта Съливан, цитиран от БГНЕС. 

Още: Литва се включи с милиони евро в чешката инициатива за снаряди за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com