Битката между Израел и Хамас стопява избирателите на Байдън

2472
Битката между Израел и Хамас стопява избирателите на Байдън
Снимка: Getty Images

Американците от арабски и мюсюлмански произход и техните съюзници критикуват отговора на президента Джо Байдън на войната между Израел и Хамас, като го призовават да направи повече за предотвратяване на хуманитарна криза в Газа или да рискува да загуби подкрепата им на изборите през 2024 г.

Много американци от арабски произход са разстроени, че Байдън не е настоял за никакво хуманитарно прекратяване на огъня, въпреки че палестинците загиват, бягайки от израелските бомбардировки на ивицата Газа, заявиха повече от дузина учени, активисти, членове на общността и служители на администрацията.

Тяхното нарастващо разочарование може да повлияе на кандидатурата на демократа Байдън за преизбиране, която според проучванията на общественото мнение вероятно ще бъде реванш с републиканския лидер, бившия президент Доналд Тръмп.

Данните 

В оспорваната надпревара в Мичиган американците от арабски произход представляват 5% от гласовете. В други водещи в битките щати - Пенсилвания и Охайо, те са между 1,7% и 2%, казва Джим Зогби, президент на Арабско-американския институт.

През 2020 г. Байдън печели Мичиган с 50,6% от гласовете срещу 47,8% за Тръмп, а Пенсилвания - с 50,01% срещу 48,84% за Тръмп, което е разлика от по-малко от 81 000 гласа.

Американците от арабски и мюсюлмански произход вероятно няма да подкрепят Тръмп, но биха могли да се откажат от участие в изборите и да не гласуват за Байдън, твърдят някои активисти.

"Смятам, че това ще му струва Мичиган", каза Лайла Ел-Хадад, писателка и социална активистка от Газа, живееща в Мериленд.

Абдула Хамуд, първият американски кмет от арабски произход на Диърборн, Мичиган, където живее най-голямото мюсюлманско население на глава от населението в САЩ, разкри, че Байдън не е осъдил израелските заповеди за спиране на водата, електричеството и храната на над 2 милиона палестинци в Газа.

"Нищо не можеше да ни подготви за пълното заличаване на гласовете ни и радиомълчанието от страна на тези, които сме избрали да ни защитават и представляват", написа той в X, известен преди като Twitter. "Членовете на нашите семейства, хванати в капан в Газа, бяха игнорирани, призивите ни за прекратяване на огъня бяха заглушени от барабаните на войната".

Белият дом заяви, че Байдън и други американски официални лица многократно са настоявали за освобождаването на американците в Газа, а във вторник Байдън заяви, че помощта, която пристига там, "не е достатъчно бърза".

Линда Сарсур, бивш изпълнителен директор на Арабско-американската асоциация в Ню Йорк, заяви пред стотици присъстващи на събитие на Съвета за американско-ислямски отношения (CAIR) в събота, че американците мюсюлмани трябва да правят всякакви политически дарения в зависимост от промяната на политиката.

Мнозина настояват Байдън да подтикне Израел да спре временно нападенията си срещу ивицата Газа, при които загинаха хиляди палестинци.

Политиката на Байдън 

Искането на Байдън за нова американска помощ за Израел в размер на повече от 14 млрд. долара също предизвиква критики.

"Ако се вгледате в реториката му, тя е невероятна, а сега се опитват да вкарат милиарди и милиарди долари във военната сфера на Израел, при около 100 млн. долара хуманитарна помощ за палестинците", казва Саид Ацхан, палестински американец, квакер, който преподава изследвания на мира и конфликтите в колежа "Свартмор" в Пенсилвания.

Дори Барак Обама, който обикновено е твърд поддръжник на политиките на Байдън отправи някои остри препоръки към обществеността, като призова САЩ да продължат да бъдат водещи в света "в ускоряването на критичната помощ и доставки за все по-отчаяното население на Газа".

Байдън е назначил повече американци от арабски произход и мюсюлмани на политически постове, отколкото който и да е друг негов предшественик, както и първите двама федерални съдии мюсюлмани, но това разнообразие не е повлияло на политиката на президента, който сам се определя като "ционист".

Някои от назначените араби-американци и мюсюлмани се страхуват от ответни реакции и репресии и се притесняват за членовете на семействата си в региона - казва един от служителите на Белия дом, който е арабин.

"Има много гласовити хора в администрацията, които имат опасения", каза служителят. Служителите на САЩ, които имат семейства в региона, са двойно по-натоварени от "посланическата" роля, която играят, тъй като получават развълнувани съобщения от роднини и други хора, разгневени от про-израелската стратегия на Байдън.

Белият дом заяви, че е наясно с критиките към неговата политика и реагира на тях, като се среща с представители на администрацията и членове на общността, и подчерта усилията на Байдън в публичното пространство и зад кулисите да гарантира, че помощите ще достигнат до Газа, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Байдън: "Хамас" трябва да освободи всички заложници, за да говорим за прекратяване на огъня

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com