Бразилия решава дали да почне процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

517
Бразилия решава дали да почне процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

Федералният сенат (горната камара на парламента) на Бразилия ще гласува днес (11 май) по въпроса за отстраняването на президента Дилма Русеф от длъжност. Заседанието на законодателния орган започва в 09:00 часа местно време (14:00 българско време) и се очаква да продължи до късно вечерта, пише БГНЕС.

Непосредствено преди гласуването сенаторите, които са „за“ и „против“ импийчмънт на държавния глава, ще имат възможност да говоря пред колегите си. „Очаква се около 60 души да се възползват от това право, а сесията ще продължи 10 часа“, поясни председателят на Федералния сенат Ренан Калейруш.

Импийчмънта срещу Русеф може да бъде отложен

Процедурата по импийчмънт на бразилският президент Дилма Русеф може да бъде отложена след внезапен политически обрат. Новият председат...

Ако повече от 50% от сенаторите одобрят продължаването на процедурата по импийчмънт, президентът ще напусне поста си най-малко за 180 дни, а страната ще се ръководи от вицепрезидента Мишел Темер. Това трябва да стане в на следващи ден след гласуването в горната камара.

В продължение на 180 дни сенаторите ще проучват обвиненията срещу Русеф, повдигнати от инициаторите на процедурата по импийчмънт – за нарушаване на бюджетните закони. Ако накрая членовете на горната камара не се съгласят с техните аргументи, президентът ще се върне към задълженията си. В противен случай Темер ще остане на поста до изборите през 2018 година. За окончателното отстраняване от длъжност на Русеф е необходимо тази инициатива да бъде подкрепена от най-малко две трети от сенаторите.

Мотивите за искане на импийчмънт на Русеф са, че тя е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г одина. Миналата седмица държавният глава за първи път беше замесена в корупционния скандал с „Петробрас“ Главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи да започне разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com