CNN: Таен документ разкрива 10-годишния план на Русия за дестабилизиране на Молдова

9079
CNN: Таен документ разкрива 10-годишния план на Русия за дестабилизиране на Молдова

В секретен план, изготвен от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), са представени подробни варианти за дестабилизиране на Молдова, включително подкрепа за проруски групировки, използване на православната църква и заплаха за прекратяване на доставките на природен газ, съобщи Си Ен Ен.

Изглежда, че документът е изготвен, за да се осуети стремежът на Молдова да се ориентира към Запада, който включва по-близки отношения с НАТО и молба за присъединяване към Европейския съюз. В него многократно се споменава, че е важно да се предотврати присъединяването на Молдова към НАТО.

Документът беше получен и оповестен за първи път от консорциум от медии, включващ „VSquare“ и „Frontstory“, „RISE Moldova“, „Expressen“ в Швеция, Центъра за разследваща журналистика „Dossier“, „Yahoo News“ и „Delfi“.

Си Ен Ен е видяла пълния текст на документа, който изглежда е написан през 2021 г. от Дирекцията за трансгранично сътрудничество на ФСБ. Заглавието му е "Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова".

В документа е изложена 10-годишна стратегия за включване на Молдова в сферата на влияние на Русия.

Планът включва поставяне на Молдова в зависимост от вноса на руски газ и разпалване на социални конфликти, както и опити за блокиране на усилията на Молдова да придобие влияние в проруския сепаратистки регион Приднестровие, където са разположени около 1500 руски войници.

Документът от пет страници има множество раздели с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Сред непосредствените цели са "подкрепа за молдовските политически сили, застъпващи се за конструктивни отношения с Руската федерация", и "неутрализиране на инициативите на Република Молдова, насочени към премахване на руското военно присъствие в Приднестровието".

Средносрочните цели включват "противопоставяне на експанзионистичната политика на Румъния в Република Молдова" и "противопоставяне на сътрудничеството между Република Молдова и НАТО".

В документа на ФСБ са изложени дългосрочни цели, сред които "създаване на стабилни проруски групи за влияние в политическия и икономическия елит на Молдова" и "формиране на негативно отношение към НАТО".

Запитан за документа в четвъртък, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Не знаем нищо за съществуването на такъв план. Не изключвам възможността това да е поредната фалшификация. Русия винаги е била и остава отворена за изграждане на добросъседски, взаимноизгодни отношения, включително с Молдова".

Песков добави: "Много съжаляваме, че сегашното ръководство на Молдова изпитва напълно неоправдани и необосновани предразсъдъци спрямо Москва".

Русия обвини Украйна, че планира да нахлуе и да превземе Приднестровието, което граничи с Югозападна Украйна. Миналия месец руското министерство на отбраната заяви, че украинците събират въоръжение в няколко погранични села. И Молдова, и Украйна отхвърлиха това твърдение.

Миналия месец руският президент Владимир Путин отмени указ от 2012 г., с който се подкрепя суверенитетът на Молдова. Той заяви, че този ход има за цел да "гарантира националните интереси на Русия във връзка с дълбоките промени, които настъпват в международните отношения".

През последните седмици молдовските власти арестуваха няколко предполагаеми проруски активисти, както и предполагаем служител на група "Вагнер", който се опита да влезе в страната.

В столицата Кишинев се проведоха и няколко протеста, организирани от проруска партия.

Украйна и Съединените щати предупредиха за усилията на Русия да дестабилизира молдовското правителство. Миналия петък Белият дом заяви, че "руски участници, някои от които понастоящем са свързани с руското разузнаване, се опитват да организират и използват протестите в Молдова като основа за подклаждане на изкуствено въстание срещу молдовското правителство".

Служители на западното разузнаване твърдят, че руската стратегия сама по себе си не е изненадваща, но е възможно да се е ускорила, тъй като молдовското правителство активизира усилията си за по-тясно сътрудничество със САЩ и европейските държави.

Настоящият молдовски президент Мая Санду замени в края на 2020 г. Игор Додон, който беше близък до Кремъл. Прозападната партия ПАС спечели парламентарните избори през следващата година.

Проруската партия "Шор" организира тази година ежеседмични демонстрации в столицата Кишинев, които привлякоха няколко хиляди души на протести срещу високите цени на енергията. Партията е организирала транспорт за участниците.

Партията се оглавява от Илан Шор, бизнесмен, свързан с Русия, който е обвинен в кражба на милиарди долари от молдовски банки през 2014 г. По-късно той е осъден за измама, но отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Президентът на Молдова: Няма да сме въвлечени във война, докато Украйна издържа

Молдовската президентка Мая Санду каза днес, че не вижда опасност Молдова да бъде въвлечена във война, докато Украйна удържа на руската...

През октомври 2022 г. Министерството на финансите на САЩ налага санкции на Шор, съпругата му и партията, като заявява, че "Шор е работил с руски лица за създаване на политически съюз, който да контролира молдовския парламент, който след това да подкрепи няколко законодателни акта в интерес на Руската федерация".

Смята се, че Шор понастоящем се намира в Израел.

САЩ обещаха бюджетна подкрепа за молдовското правителство, за да му помогнат да се справи с високите цени на енергията. Тарифите за природен газ се повишиха през изминалата година в резултат на конфликта в Украйна.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли беше в Кишинев в четвъртък. Той заяви: "Обединеното кралство няма да стои безучастно, докато Москва нагло подкопава тяхната демокрация, суверенитет и териториална цялост".

Клевърли обяви допълнителна финансова подкрепа за Молдова, за да се справи с високите цени на енергията.

Тайният план на Кремъл: какво крои Путин за Молдова

Напрежението в Молдова става все по-осезаемо с всеки изминал ден. Хиляди хора отново протестираха в Кишинев срещу проевропейското прави...

Един от лидерите на "Шор", Марина Таубер, заяви пред шведския филиал на Си Ен Ен „Expressen“, че партията настоява правителството да покрие сметките на хората за енергия през зимните месеци. Тя отрече Русия да е помагала за организирането или финансирането на протестите.

Репортерът на „Expressen“ Матиас Карлсон, който се намира в Кишинев, заяви пред Си Ен Ен, че последният протест, организиран от „Шор“ в петък миналата седмица, е довел до няколко ареста. По думите му сред медиите, присъствали на събитието, е бил и репортер на руската държавна медия „Спутник“.

Руски официални лица често са подчертавали значението на едно благоприятно за Москва молдовско правителство, както и значението на Приднестровието.

Скоро след руското нахлуване в Украйна през февруари миналата година тогавашният командващ на Централния военен регион на Русия генерал-майор Рустам Минекаев заяви, че една от целите на така наречената специална военна операция е да се създаде коридор през Южна Украйна към Приднестровието, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Американски анализ: Войната в Украйна разкри разделението в НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com