Демократи в САЩ питат как така Русия има Starlink, разследват компания на Мъск

3337
Демократи в САЩ питат как така Русия има Starlink, разследват компания на Мъск
Снимка: Getty Images

Демократите от Камарата на представителите - долната камара на Конгреса на САЩ - започнаха разследване на компанията SpaceX на Илон Мъск. Те целят да установят дали тя е приложила адекватни предпазни мерки, за да попречи на Русия да разгърне сателитната интернет услуга Starlink във войната си срещу Украйна.

Припомняме, че през февруари 2024 г. стана публично известно как руската армия използва терминали на Starlink, което улеснява военните ѝ действия в Украйна. Украинското разузнаване публикува прехванат разговор между руски войници, комуникиращи помежду си за инсталирането на системата. Илон Мъск отрече - според него нямало "нито един" косвено или пряко продаден на Руската федерация терминал на Starlink.

Още: Украинското разузнаване разкри откъде точно Русия купува Starlink (ВИДЕО)

Демократите към SpaceX: Не сте въвели предпазни мерки

Демократите Джейми Раскин и Робърт Гарсия изпратиха в сряда вечерта писмо, в което поискаха от SpaceX да докладва за оплаквания за потенциално незаконно придобиване на терминали Starlink, включително в окупираните от Русия региони на Украйна. Конгресмените заявиха, че са разтревожени от твърденията на служители на украинското разузнаване, че руските сили са разположили терминали на компанията в Източна Украйна, което може да доведе до нарушаване на американските санкции.

Законодателите предупредиха президента на SpaceX - Гуин Шотуел, че предполагаемото използване на Starlink от страна на Русия "представлява сериозна заплаха за сигурността на Украйна, живота на украинците и националната сигурност на САЩ".

"Притеснени сме, че може би не сте въвели подходящи предпазни мерки и политики", пишат Раскин и Гарсия в писмо, получено единствено от The Washington Post и цитирано от американската медия.

Още: Нова заплаха: Сателитите на Мъск ще почнат да убиват хора (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Колко важен е Starlink за военните?

Проверката подчертава колко жизненоважна е услугата Starlink за военните усилия на Украйна за осигуряване на гръбнак на цифровите комуникации на бойното поле, откакто Русия нахлу в страната преди две години. SpaceX достави терминали Starlink на Украйна по молба на украински правителствени служители в рамките на няколко часа след руското нападение. Министерството на отбраната е закупило 400 до 500 нови терминала за Украйна през юни 2023 г., се казва в писмото.

Въпреки това съществуват опасения относно позицията на Мъск за войната. Припомняме, че стана ясно как той е забранил на украинската армия да ползва Starlink за атака срещу Крим, целяща удар по Руския черноморски флот.

Украински официални лица заявиха, че Starlink дава на войските съществено предимство, осигурявайки надеждна интернет връзка, която позволява на войниците да отговарят на групови текстови съобщения, да предават с дрон информация за вражеските сили и да координират артилерийски удари.

Още: Мъск вече е разследван заради Starlink и Украйна

Въпросите до SpaceX

Законодателите в САЩ се притесняват, че Starlink може да предостави подобно предимство на Русия. Шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви пред The Wall Street Journal, че Русия използва хиляди терминали в Украйна.

Раскин, водещият демократ в Комисията по надзор, и Гарсия, водещият демократ в подкомисията по национална сигурност, заявиха пред SpaceX, че това предполагаемо широко използване на системите Starlink повдига "допълнителни въпроси относно ефикасността на предпазните мерки на вашата компания и спазването на американските санкции и контрол на износа".

Още: Мъск мълчи: Питат го осъзнава ли, че невежеството му струва живота на много украинци (ВИДЕО)

Законодателите пишат, че са загрижени, че Русия може да внедри технологията извън границите си. Те попитаха SpaceX какви действия е предприела, за да отстрани уязвимостите в сигурността, които Москва би могла да използва за незаконно придобиване на терминали Starlink. Питаха още как компанията работи с други американски регулаторни органи за предотвратяване на незаконната търговия със сателитни терминали.

Депутатите тепърва започват своето разследване, но планират да се свържат с Пентагона и други компетентни служби. "Остава от решаващо значение Русия да бъде лишена от всякаква търговия, която овластява нейните военни", пишат конгресмените от Демократическата партия.

SpaceX и Илон Мъск все още не са коментирали.

Още: Руският посланик в САЩ подлъга Мъск да спре Starlink заради Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...