Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доналд Тръмп съди главния прокурор на Ню Йорк в опит да прекрати разследването срещу него

21 декември 2021, 07:15 часа • 1972 прочитания

Бившият президент Доналд Тръмп заведе дело срещу главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс. Основна цел на делото е да сложи край на продължило години разследване на неговия бизнес – нещо, за което той твърди, че е политическа поръчка.

В съдебния иск, заведен две седмици след като Джеймс поиска бившият президент да бъде разпитан на 7 януари, Тръмп твърди, че разследването на въпроси, включително оценката на активите на компанията му, е нарушило конституционните му права в „тънко прикрито усилие да се злослови публично Тръмп и негови сътрудници“.

В иска си Тръмп описва главния прокурор на щата като демократ, изпитвал „лично пренебрежение към Тръмп“, като посочва множество изявления, които прокурорът прави срещу бившия президент. „Нейната мисия се ръководи единствено от политическа враждебност и желание да тормози, сплашва и отмъщава на частен гражданин, когото тя разглежда като политически опонент“, пишат адвокатите на бившия президент в делото, заведено от името на Тръмп и неговата компания.

Джеймс обяви, че се кандидатира за губернатор на Ню Йорк в края на октомври, но по-рано този месец тя спря кампанията си и съобщи, че продължава текущите си вместо това да търси преизбиране като главен прокурор. Тръмп настоява за постоянна забрана на Джеймс да го разследва.

По-рано тази година окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши получи достъп до данъчните записи на дългогодишния магнат за недвижими имоти след многогодишна битка, която на два пъти стигна до Върховния съд на САЩу пише БГНЕС. 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес