Главният прокурор на Венецуела не приема уволнението си

628
Главният прокурор на Венецуела не приема уволнението си
Снимка: Getty Images/Guliver

Главният прокурор на Венецуела Луиса Ортега Диас, която беше уволнена от върховния съд, отказа да признае това решение, посочва тя в изявление на страницата на институцията в Twitter.

За нов главен прокурор, с одобрението на Учредителното събрание, бе назначен пълномощникът по правата на човека Тарек Уилям Сааб.

"Заявявам, че Върховният съд и нелегитимното президентско учредително събрание, без да зачитат Конституцията и законите, решиха да ме отстранят от поста на главен прокурор на Републиката, така че да не мога да продължа да защитавам правата на хората. Казах по-рано и отново потвърждавам: Не признавам решението на тази група нелегитимни съдии от Върховния съд, защото те са извън рамката на конституцията и закона", се посочва в съобщението. Според Диас, във Венецуела е в ход потъпкването на конституцията от страна на Върховния съд и изпълнителната власт.

Учредителното събрание във Венецуела уволни главния прокурор

Главният прокурор на Венецуела Луиса Ортега Диас беше уволнена от върховния съд. Решението беше обявено на първото заседание на учредит...

По закон решение за назначаване и отзоваване на ръководителя на главната прокуратура взима еднокамарното национално събрание.

Диас открито изразяваше несъгласие с действията на изпълнителната власт, особено свързаните със свикването на учредително събрание без предварително проведен референдум за това.

В края на юни върховният съд забрани на Диас да напуска страната, замрази активите й и я задължи да се яви и да даде показания.

Диас е заподозряна в извършване на груби нарушения при изпълнение на служебните си задължения”. Процедурата срещу нея беше задействана по искане на депутата от националното събрание от проправителствената Единна социалистическа партия Педро Кареньо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com