Хероинова епидемия обхваща Ню Йорк

28380
Хероинова епидемия обхваща Ню Йорк
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Ню Йорк вдигнаха тревога за "епидемията" от употреба на хероин. През 2014 година заловените количества в града са рекордни. Рязко се покачи и броят на случаите на предозиране.

До този момент от началото на годината са заловени 131 килограма хероин, което е между 40 и 60 милиона долара по цени на нелегалния пазар на дребно в мегаполиса, съобщи прокурорката Бриджит Бренън, натоварена с проблемите с наркотиците в Ню Йорк. Тя отговори на въпрос преди началото на градски съвет. През цялата предишна година заловеният хероин е бил малко над 54 кг. Отделна статистика за града се води от 1991 г. - и сегашните количества са рекордни.

Според Бренън между 2010 и 2012 г. броят на случаите на предозиране се е увеличил с 84%.

"Ню Йорк се превърна в център за разпределение на хероина за целия североизток" на Съединените щати, каза още Бренън.

Тя добави, че извън кварталите със стари проблеми "се очертава нова група от потребители - млади, от средната класа, работници, хора, които са по-образовани от по-възрастните потребители. Те често започват със злоупотреба с медикаменти и когато аналгетиците станат твърде скъпи, те се обръщат към хероина", каза тя.

Тя посочи още, че цената на хероина е "по-ниска" и наркотикът е "по-чист", отколкото по време на последната епидемия от хероин през 70-те години на миналия век.

"Някога чистотата бе между 6 и 10% . Сега, според нея, е "между 40 и 60 %". Откъдето идва и нарастването на броя на случаите на предозиране.

Наркотиците с произход Колумбия се докарват от мексиканските картели през югозападната граница, добави тя. Крият го под плодовете, в акумулаторите на някои камиони, уточни тя.

След това стига до Ню Джърси и Пенсилвания (съседните на Ню Йорк щати), преди да бъдe пренесен с автомобили до нюйоркските "лаборатории", където се обработва и пакетира в еднократни дози. Това са стотици хиляди торбички с опасните кристали.

Нарастващият проблем с хероина бе изкаран на светло преди няколко месеца. Това стана след смъртта от свръхдоза на актьора Филип Сеймур Хофман.

На 8 януари губернаторът на малкия щат Върмонт посвети почти цялата си годишна реч за състоянието на щата на проблема с хероина. През март министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър също алармира за "криза на общественото здраве", дължаща се на скока при предозирането на хероина и злоупотребата с опиоидните аналгетици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка