Хънтър Байдън иска разследване срещу съюзници на Тръмп за кражба на данни

1953
Хънтър Байдън иска разследване срещу съюзници на Тръмп за кражба на данни
Снимка: Getty Images/Guliver

Адвокатите на Хънтър Байдън - син на американския президент Джо Байдън - изпратиха в сряда писма с искане за разследване на съюзници на бившия държавен глава Доналд Тръмп, които според тях са търгували с открадната информация от лаптопа на Хънтър.

NBC News цитира писмо, в което се иска от отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието разследване на "лица, за които има сериозни основания да се смята, че са нарушили различни федерални закони при достъпа, копирането, манипулирането и/или разпространението на данни от личния компютър на г-н Байдън". Сред тях е включително и името на Руди Джулиани, който по това време беше адвокат на Тръмп.

"Досиетата на Туитър": как Илон Мъск подхранва конспиративните митове

"Обществото заслужава да знае какво наистина се е случило", написа в края на ноември собственикът на Туитър Илон Мъск за платформата, к...

Адвокатите на Хънтър Байдън са написали подобно писмо до главната прокуратура на щата Делауеър с искане за разследване на същите хора, като твърдят, че те са нарушили "различни закони" на щата при достъпа до информацията от лаптопа на Байдън, който Тръмп нарече "лаптопа от ада".

Информацията от лаптопа повдигна въпроси за финансите на Байдън, които от 2018 г. насам са разследвани от федералните прокурори в Делауеър.

Припомняме, че Хънтър Байдън стана част от т.нар. „Украинска афера“, която доведе до процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, оказала се неуспешна. Синът на настоящия президент беше в борда на украинската газова компания Burisma („Бурисма“). Той потвърди, че е обект на разследване за данъчни измами през 2020 г., малко след като баща му стана държавен глава.

ОЩЕ: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

Всичко започна именно през 2020 г., когато украинският депутат Андрей Деркач публикува аудиозапис от 2015-2016, в който се предполага, че се чуват гласовете на Джо Байдън (тогава вицепрезидент при Барак Обама) и предишния украински президент Петро Порошенко. Твърдеше се, че заедно с държавния секретар Джон Кери те обсъждат предложение на Байдън за 1 млрд. долара помощ за Украйна при оставката на генералния прокурор Виктор Шокин. Шокин разследваше дейността на най-голямата украинска частна нефтогазова компания Burisma. Хънтър Байдън беше в Съвета на директорите от 2014 до изтичането на мандата му през 2019, като според информацията е получавал по 50 хил. долара месечно, без дори да притежава нужното образование и опит за сектора.

Мъск показа документи как Туитър е укрил скандал със сина на Джо Байдън

Новият собственик на Туитър Илон Мъск публикува на страницата си в социалната мрежа линк към публикации на журналиста Мат Тайби, на ког...

В крайна сметка Шокин не довърши разследването, беше назначен нов главен прокурор, а месеци по-късно САЩ одобри 1 млрд. долара за Украйна. Тръмп искаше украинците да разследват Хънтър Байдън в навечерието на кампанията за президентските избори. В САЩ пък още не е обявено дали на сина на Джо Байдън ще се повдигне обвинение.

Малко преди изборите – през октомври 2020 г., в. „Ню Йорк Пост“ публикува статия за лаптоп MacBook Pro, като според тях той е бил собственост на Хънтър Байдън. Според информацията на него имало 129 000 имейла и други материали, компрометиращи Джо Байдън и показващи, че той не е бягал от корупционни практики спрямо Украйна. Изданието обаче така и не предостави нужните доказателства, които се крепяха единствено на разказ на едно лице - собственик на компютърен сервиз в Уилмингтън, Делауеър, където мъж, представил се за Хънтър Байдън, оставил съответното устройство.

Руди Джулиани призна, че е предал копие от твърдия диск на компютъра на New York Post малко преди президентските избори през 2020 г.

Сега действията на Хънтър Байдън и неговия екип бележат промяна в стратегията. "Той няма да седи безучастно, докато съмнителни персонажи продължават да нарушават правата му, а медийни организации, разпространяващи лъжи, се опитват да го очернят", казва източник на NBC.

В писмата до следователите се препоръчва и разследване на Джон Пол Мак Айзък, който е заявил, че Байдън е изоставил повредения от водата лаптоп в неговия сервиз за ремонт на компютри в Уилмингтън. "Г-н Мак Айзък избра да работи с личния адвокат на президента Доналд Тръмп, за да използва личните компютърни данни на г-н Байдън срещу баща му, Джоузеф Р. Байдън, като незаконно предизвика предоставянето на лични данни на г-н Байдън на New York Post", се казва в писмото на адвокатите на Хънтър.

Синът на Джо Байдън изхарчил парите от украинската афера за алкохол и наркотици

Синът на настоящия президент на САЩ Джо Байдън, Хънтър, признава, че е похарчил парите, които е получил от работата си в борда на украи...

То обвинява Мак Айзък и други лица в "кражба на компютърни услуги", а Джулиани и други - във "владение на откраднато имущество".

В писмата се споменава и бившият съветник на Тръмп Стив Банън, който през септември 2020 г. твърдеше, че притежава копие от компютърните данни на Хънтър Байдън. Казва се, че той и други лица "са получили достъп до съдържанието на твърдия диск в различни моменти, без разрешение от собственика".

Потърсен за коментар, Банън отговаря: "Мислех, че Байдън ни каза, че всичко това е руска дезинформация".

"Неотдавна получателите надолу по веригата на това, за което се твърди, че е твърдият диск на г-н Байдън, съобщиха за аномалии в данните, което предполага манипулирането им", казват адвокатите на сина на президента.

Един от тях - Абе Лоуел поиска от данъчната служба да провери статута на освободената от данъци организация "Марко Поло", ръководена от Гарет Зиглър, който според Хънтър Байдън е качил данните, получени от Джулиани, на уебсайта на организацията. В писмото се казва, че организацията "е действала като нещо повече от слабо прикрита политическа операция за атакуване на администрацията на Байдън и семейство Байдън", което противоречи на разпоредбите, според които такива групи "не могат да участват в каквато и да е предизборна дейност за или срещу политически кандидати".

Украйна образува две наказателни дела срещу Байдън и Порошенко

В Украйна са регистрирани две наказателни дела срещу бившия президент Петро Порошенко и срещу президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са ...

Зиглър отвръща, че "писмото относно "Марко Поло" е пълно със спекулации и основни недоразумения относно съдебната практика". "Надяваме се, че федералните и щатските следователи ще видят в това истината - отчаян опит на Хънтър и семейството му да отклонят вниманието от своите престъпления".

Адвокатите на Байдън изпратиха писмо и до водещия на Fox News Тъкър Карлсън, в което поискаха оттегляне на "неверните и клеветнически твърдения, направени от него в предаването му. Той беше казал, че Хънтър Байдън е участвал в "схема за пране на пари". Писмото на юристите също така уведомява Карлсън и телевизията за "потенциални съдебни дела" и изисква да запазят всички документи, свързани с историята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Австралийската полиция в Сидни: Убиецът се е насочвал към жени

Исторически процес: Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Вълна от медузи заплашва Венецуела

Джонсън: Ще предложа законопроект за помощ на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com